banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Myslivecký odborník radí

Pokračování závěry trojnásobné

Pokračování závěry trojnásobné

Pokračujeme v popisu závěrů trojnásobných. Připomenout si předešlou část můžete zde.

Systém Scott

Tento závěrový systém je jednodušší než systém Purdey. Má rovněž prodlouženou horní plošinu hlavní, která zapadá do hlavy lůžka a tvoří tak oporu, která brání rozkývání hlavní do stran.

 

 

V prodloužené plošině je zezadu vyfrézovaná drážka, do které z boku zapadá raménko horní závěrové páky, jejíž spodní plocha tlačí shora na spodní stranu závěru ve vyfrézované plošince.

Takto je vytvořeno třetí účinné uzavření hlavní v lůžku (obr. 11).

 

Scottův závěr je dvojího provedení:

– prodloužená plošina přesahuje nárazovou plochu hlavní o 10 - 15 mm a zapadá do lůžka shora. Tomuto provedení se říká obyčejný závěr Scott,

– prodloužení plošiny tvoří jen krátký výstupek, který zapadá do nárazové plochy lůžka radiálně tak, že je povrchem hlavy lůžka krytý. Tomuto      provedení se říká krytý závěr Scott, který se někdy omylem označuje jako závěr Purdey.

 

Systém Westley

Richards byl patentovaný v roce 1862. Rovněž i v tomto závěrovém systému je použitý kromě spodního uzamykacího klínu i klínek horní, působící na prodloužení plošiny v horizontální poloze. Ovládá se horní (temenní) závěrovou páčkou směrem dopředu a dozadu tak, že při uzamykání nabíhá klínek zezadu do vybrání v prodloužené plošině (obr. 12).

Zajímavostí tohoto systému je konstrukční provedení prodloužení horní plošiny, která je na konci kruhovitě rozšířena a zapadá shora do podobně vyrobeného vybrání v hlavě lůžka.

Robustně provedené prodloužení horní plošiny má napomáhat pevnějšímu uložení hlavní v lůžku a větší odolností proti nestejnoměrnému namáhání při jednotlivých výstřelech z jedné či druhé hlavně.

O pevnosti tohoto uzamčení svědčí i to, že se dříve užíval jako samostatný, tedy bez spodního klínu.

 

Systém Kersten

je nejvýznačnější a nejrozšířenější závěr zkonstruovaný německým puškařem Kerstenem. Jeho princip spočívá v prodloužení vnějších stěn hlavní do plošinek (výstupků), které zapadají shora do vybrání, vytvořené v hlavě závěrového lůžka, obdobně jako u závěrového systému Greener, u kterého ovšem zapadá jen jeden výstupek doprostřed hlavy lůžka.

Otvory v prodloužených plošinkách (výstupcích) prochází příčný čep, který se ovládá horní závěrovou páčkou. Pokud je tento závěr správně navrhnutý  a dobře zalícovaný stačí sám o sobě pro úplné a bezpečné uzamčení hlavní v lůžku i ve velmi namáhaných zbraní (obr. 13).

 

Přední německá továrna na výrobu mysliveckých zbraní, firma Merkel Suhl, vyrábí zbraně s hlavněmi nad sebou výhradně s Kerstenovym závěrem, kombinovaný ještě s dvojitým závěrovým klínem. Některé modely měly sice dvojité závěrové háky, ale bez spodního dvojitého závěrového klínu, takže celé namáhání závěru při střelbě spočívalo jen na Kerstenově závěru, který tomuto zatížení vyhověl.

Také kozlice vyrobena ve Zbrojovce Brno, označena jako Brno - Super má Kerstenův závěr, doplněný dvojitým spodním klínem. Je to velmi pevný a bezpečný závěr, protože kulová verze této kozlice označena jako Brno - Super Expres se vyráběla i v rážích 9,3 x 74 R a .375 Holland & Holland Magnum, což jsou jedny z nejsilnějších ráží na světě.

Tomuto systému závěru se pro jeho podobnost s Greenerovým závěrem též říká dvojitý Greener, protože má dvě prodloužené plošiny.

V klasickém Kerstenově závěru příčný čep prochází otvory v obou výstupcích hlavní. U některých zbraní jsou otvory ve výstupcích jen poloviční a příčný čep se uzamyká jen dotykem, například u kozlice ČZ, vyráběné v České zbrojovce v Uherském Brodě.

 

Zveřejněný text je obsažen v publikaci Tomáš Křivjanský: Myslivecké střelectví, kterou vydalo vydavatelství EPOS (www.epos.sk) v tištěné podobě.

06.06.2017
Tomáš Krivjanský
Zpět
banner right