banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Myslivecký odborník radí

Závěry ovládané spodní pákou (jednoduché)

Závěry ovládané spodní pákou (jednoduché)
  • Systém Lefaucheux 

 

Tento systém se zakládá na principu sklápění hlavní okolo kloubové osy závěrového lůžka. Vespod hlavní uprostřed pod nábojovou komorou jsou závěrové háky a dále směrem k ústí hlavní je držák předpažbí.

Závěrovými háky zapadají hlavně do lůžka hlavní a hákem předpažbí jsou spojené s předpažbím a zajištěné příčným klínkem. S lůžkem hlavní je předpažbí pevně spojené příčným kloubovým čepem, takže společně s ním tvoří jeden celek. Hlavně se sklápějí okolo čepu tak, aby se daly do nábojových komor vložit náboje.

Závěry tohoto systému se používají u zbraní se dvěmi hlavněmi t. j. v brokovnicích, kulobrokovnicích, případně i v kulových dvojácích.

Přední část lůžka je přizpůsobena tvaru hlavní u nábojové komory. Ta část lůžka závěru, na kterou dosedají hlavně se nazývá dosedací plocha. Přední část lůžka závěru, která tvoří dno nábojových komor se nazývá nárazová plocha, ta pak pokračuje dále dozadu a vytváří tak hlavu lůžka.

Dosedací plocha lůžka má uprostřed širokou drážku, do které zapadají závěrové háky. V přední části lůžka je plocha kloubového uložení předpažbí. V prostředku dosedací plochy lůžka je uložený uzamykací člen - ořech, který prochází dnem lůžka a zespodu je na ořech nasazena ovládací páka (obr. 3), která je s ním spojena šroubem.

Hák hlavní je v polovině přerušený a vytváří tak dvě části - přední a zadní hák.

V předním háku je vyrobený zářez zezadu, v zadním pak zářez zepředu. Do těchto zářezů se pak otočným pohybem závěrové páky zasunou uzamykací ramena uzamykacího členu - ořechu. Hlavně jsou k lůžku pevně přitažené tak, že spodní uzavírací plochy ořechu tlačí při uzamykání na spodní plochy výřezů v hácích.

Takto je vytvořeno jedno z nejpevnějších uzamčení zbraně se sklopnými hlavněmi. Otáčením závěrové páky se zbraň uzamyká nebo odemyká a pak následným sklopením hlavní lze otevřít nábojovou komoru a zbraň buď nabít nebo vyjmout vystřelený náboj (obr. 4).

 

 

  • Závěr „T“ 

 

Tomuto systému závěru se říká též „anglicky“, protože byl zkonstruovaný v Anglii.

Funkce „T“ závěru je tatáž jako u závěru Lefaucheux, tedy uzavíráním háků otočným pohybem ořechu, který svými rameny zapadá do háků a přitahuje je dolů.

Na rozdíl od předcházejícího závěru jsou však háky užší a spodní ovládací páka „T“ závěru sahá pod lučík asi do poloviny jeho oblouku (obr. 3), přičemž ramena ořechu mají tvar části závitu (obr. 5).

Protože je závěr tohoto systému velmi pevný, používal se velmi dlouho, zejména u kulobrokových zbraní a kulových dvojáků. Zbraně s tímto závěrem mají velkou pevnost a neuvolňují se v hácích, proto se i dnes mohou používat.

 

  • Závěr Lancaster je založen na principu axiálního posuvu hlavní.

Závěr se uzamyká zasunutím nosu hlavní do vybrání v lůžku. Posouvání hlavní se provádí excentrickým ořechem (klíčem), který se ovládá závěrovou pákou umístěnou pod zbraní (obr. 3 a 6).

 

  • Závěr Roux může být v provedení jednoduchém nebo dvojitém. Dále může být s otevírací pákou dole nebo po straně. Závěrové háky jsou užší a jejich uzamčení provádí závěrový podélný klín, který zapadá do výřezů v háku. Pokud zapadá do zadního výřezu v háku (obr. 7), mluvíme o jednoduchém závěru, pokud zapadá do předniho i zadniho vyřezu, mluvime o dvojitem zavěru.

 

Uzamykací klín se pohybuje v podélné drážce lůžka. Konstrukčně je řešen tak, že v přední části dosedá na dno drážky a vzadu přečnívá zadní stěnu lůžka.

V této přečnívající části je čtverhranný otvor, kterým zespodu prochazí kratší rameno otevírací páky. Protože závěrová páka je otočná kolem čepu, umístěného před lučíkem (obr. 3), pohybuje se odtlačením vnější části závěrové páky dopředu její kratší rameno dozadu a vysouvá tak závěrový klín směrem dozadu. Tím se uvolní závěrové háky a hlavně se mohou sklopit, vyjmout vystřelené nábojnice a zbraň znovu nabít.

U některých zbraní se závěrem Roux přechází vnější část závěrové páky pod lučík dozadu a u některých vystupuje po levé straně nahoru tak, aby mohl střelec tlakem palce pravé ruky otevřít závěr, aniž by si musel pomáhat druhou rukou. Tento druh závěru byl rovněž velmi rozšířený a ještě dnes se setkáváme se zbraněmi, které mají tento druh uzamčení.

Uvedené závěry patří do skupiny jednoduchých závěrů s jedním hákem, přičemž do zářezu v háku zapadá jeden podelný klín. Vyjímku tvoří pouze závěr Roux, který má variabilní provedení.

Může být buď jednoduchý pokud je použít jednoduchý hák, nebo dvojnásobný při použií  dvojitého háku.

 

2. Závěry ovládané pákou umístěnou na boku

Patří sem závěry systému „slide lever“.

3. Závěry ovládané pákou umístěnou nahoře

Podle počtu uzamykacích prvků můžeme rozdělit závěry na jednoduché, s kterými jsme se právě seznámily a závěry dvojnásobné, trojnásobné a vícenásobné. Pokud zapadá podélný uzamykací klín do dvojitého háku, hovoříme o závěru dvojnásobném, který má pojmenování podle londýnského puškaře Purdeye.

  • O dalších druzích závěrů se můžete dočíst zde

Zveřejněný text je obsažen v publikaci Tomáš Křivjanský: Myslivecké střelectví, kterou vydalo vydavatelství EPOS (www.epos.sk) v tištěné podobě.

03.05.2017
Tomáš Krivjanský
Zpět
banner right