banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Myslivecký odborník radí

Závěry trojnásobné

Závěry trojnásobné

Další uzamčení brání se sklopnými hlavněmi, tedy uzamčení trojnásobné, případně vícenásobné se vytváří pomocí prodloužených plošin horních lišt nebo lůžek hlavní, které různým způsobem zapadají do vyfrézovaných otvorů v lůžku.

Lůžkový závěr

Traduje se, že lůžkový závěr je tím lepší čím více má uzamykacích prvků. Ale i jednoduchý závěr, je-li správně dimenzován, splní svůj účel jako závěr mnohonásobný. Přitom jednoduchý závěr je výrobně jednodušší a při správném navržení a zalícování bezpečně víme že snese plné zatížení.

U vícenásobných závěrů může být namáhání jednotlivých prvků nerovnoměrné a větší počet součástí zeslabuje lůžko, ale pokud je dobře zalícované jsou hlavně pevněji uchycené v lůžku a neuvolňují se ani po delším používání.

V současnosti se proto počet uzamykacích prvků ustálil na třech, a tak vznikl trojnásobný závěr s prodlouženým uzamykacím klínem (Purdey) a závěr Greener a to jednoduchý nebo dvojitý podle toho jak jsou uspořádány hlavně (vedle sebe nebo nad sebou).

Dnes si představíme závěry trojnásobné. O dalších druzích se můžete dozvědět zde

Trojnásobné závěry 

Mezi nejznámější trojnásobné závěry patří systémy:

  • Greener (obr. 9),
  • Purdey (obr. 10),
  • Kersten, které postupně popíšeme. 

 

 

 

Méně známé, ale dosud používané, zejména u starších zbraní, jsou:

  • Scott (obr. 11),

  • Westley-Richards (obr. 12),

  • Webley (obr. 14),

  • Nimrod (obr. 15) a

  • Brenneke (obr. 16). 

 

Dále se vyskytují závěry se zvláštními kloubovými závěsy:

  • Pidault,
  • Petřik
  • a Jager-Simson.

 

Systém Greener

Tento první trojnásobný závěrový systém patentoval Angličan V. Greener v roce 1873. Princip závěru je v tom, že dozadu prodloužená plošina hlavní zapadá do svislé drážky v hlavě závěrového lůžka, kde je umístěn příčný závěrový čep. Prodloužená plošina hlavní má otvor, do kterého se tento čep zasouvá a to směrem zleva doprava a přitahuje hlavně směrem dolu a dozadu. Profilově může být tento čep čtverhranný nebo kruhový.

Pohyb příčného čepu je odvozen od krátkého raménka závěrové kličky. Čep musí  plošinu přesahovat a při uzamčení zapadat 2 - 3 mm do pravé časti lůžka, aby byl dostatečně opřen. Tento druh závěru se používá zejména pro svoji vysokou bezpečnost a tuhost uzamčení.

Toto uzamčení vynalezl Greener již v roce 1865, ale patentovat jej dal až roku 1873 v kombinaci se spodním závěrovým klínem. Tento systém dosáhl ve světě největší uplatnění a rozšíření (obr. 9).

System Purdey

Tento závěrový systém je vytvořen dvojitým spodním závěrovým hákem a krátkým výstupkem prodloužené plošiny, který radiálně zapadá do čelní plochy závěrového lůžka. Hlavně se uzavírají otáčivým pohybem závěrového klínku, který je otočný okolo svisle osy v hlavě lůžka. Závěrový klínek je v podstatě dvojramenná páka, jejíž kratší rameno zapadá do vybrání v horní závěrové páčce tak, že po zavření páčky naběhne klínek delší stranou na výstupek plošiny hlavní, čímž uzavře zbraň třetím bodem (obr. 10).

Tento původní mechanizmus Purdey byl později vylepšen tak, že závěrový klínek už neprovádí otáčivý pohyb, ale klouže šikmo v drážce horizontálním směrem ve vnitřní části lůžka.

Při uzavření zbraně se pohybuje klínek dopředu a při otevírání zase dozadu. Pohyb klínku je odvozen od otáčivého pohybu horní závěrové páčky. Na výstupek plošiny se nasouvá klínek klouzavým pohybem zezadu.

Pokud je závěrový mechanizmus systému Purdey dobře navržený, je velmi spolehlivý. Svědčí o tom i ta skutečnost, že tento závěrový systém se používá v celé řadě brokových zbraní jako na přiklad brokovnice československé výroby ZP, maďarská brokovnice Viktoria ze závodu FEG, rakouská brokovnice Mod. 17 E z Ferlachu a jiné.

Zveřejněný text je obsažen v publikaci Tomáš Křivjanský: Myslivecké střelectví, kterou vydalo vydavatelství EPOS (www.epos.sk) v tištěné podobě.

 

 

30.05.2017
Tomáš Krivjanský
Zpět
banner right