banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Myslivecký odborník radí

První sokolnické setkání v Evropě

První sokolnické setkání v Evropě

První sokolnické setkání v Evropě se konalo již před druhou světovou válkou, ale s mezinárodní účastí až v 50. letech dvacátého století. Rakouský sokolnický řád uspořádal na podzim roku 1966 v Marcheggu (blízko československých hranic) sokolnické setkání (obr.1), jehož se zúčastnili sokolníci z Rakouska, Německa, Anglie, Francie, jeden sokolník z Maďarska a tři zástupci z Československa:

 

Svatopluk Doubrava s jestřábem Pipem a Dr. Herold z Čech, také Ivan Maroš s rarohem velkým ze Slovenska.

 

Obr. 1. Zástupci Československa v Marcheggu 1996: zprava Svatopluk Doubrava, Ivan Maroše a Dr. Herold.

Ještě před založením sokolnického klubu v Československu se v rámci "Znojemského historického vinobraní s rytířskými turnaji" zúčastnili historického průvodu i sokolníci - lovci v typickém středověkém oblečení na koních s živými dravci na rukou.

Sokolníci pro diváky, kterých na vinobraní přišlo více než sto tisíc, uspořádali vystoupení s letovými ukázkami a praktickým lovem na vypouštěnou zvěř, nejčastěji na holuby. Na znojemských vinobraní se více let po sobě účastnili sokolníci z Rožňava v čele s Ivanem Marošim, z Bratislavy pod vedením Mariána Poliaka (obr. 2).

 

Obr. 2. Pozvánka na Znojemské historické vinobraní v roce 1971.

Sokolnictví v ČSSR bylo uzákoněno vyhláškou Ministerstva zemědělství č. 4/1967 Sb. ze dne 19. 1. 1967 o ochraně a o době, způsobu a podmínkách lovu některých druhů zvěře, a to s účinností od 1. února 1967.

Členové prvního sokolnického klubu

Československý klub sokolníků při ČSPZ byl oficiálně založen 11. 11. 1967 na zámku v Opočně za účasti 71 sokolníků, myslivců, ornitologů a zástupců vládních instituci. Do výboru klubu byli zvoleni:

  • Karel Bohatý: předseda
  • Ing. Jiří Svoboda: místopředseda
  • Zdeněk Sternberg
  • MUDr. Jiří Brdička
  • Svatopluk Doubrava
  • RNDr. Peter Vlasák
  • Doc. Dr. Walter Černý
  • Ivan Maroše,
  • Marie Hůlková,
  • Ing. Jozef Izák

Jako náhradníci byli zvoleni:

  • JUDr. František Obhlídal
  • Ing. Václav Jirkovský
  • Dr. Jan Kumbera a
  • Marián Fabián

 

Obr. 3. Sokolníci ze střediska při VŠLD ve Zvolenu. Zástavu drží: zleva Július Makara, za ním Jaromír Morávek a zprava Helena Brtáňová. Opočno 1969.

Na zámku v Opočně se od roku 1967 každoročně pořádali mezinárodní sokolnické setkání, jejichž rozhodujícím organizátorem byl Ing. Václav Jirkovský, později předseda klubu (obr. 3 až 6). Na každém z nich se zúčastnilo od 120 do 150 domácích a zahraničních sokolníků z Evropy, ale i z jiných zemí světa, například v roce 1969 z Mexika a USA.

 

Obr. 4. Ing. Václav Jirkovský v roce 1969 při zahajovacím projevu. Vlevo Dr. Obhlídal (vzadu s kravatou) a před ním Ing. Jiří Svoboda. Vpravo osamocený JUDr. Jiří Herold.

Vzácným hostem byl například německý filmový producent Hans Brehm (pravnuk slavného zoologa - autor díla Život zvířat), který se v roce 1969 s orlem skalním a německým ohařem zúčastnil nejen setkání v Opočně pod Orlickými horami, ale i na mezinárodních sokolnických setkáních v Nitře v letech 1973 a 1974 (obr. 7).

 

Obr. 5. Zprava: filmový producent Hans Brehm, NSR (pravnuk slavného zoologa, autora Života zvířat) s orlem skalním; Siegfried Steindl, NSR; Miroslav Čadský, Pardubice; Fritz Blumenberg a Karl Engelke, NSR; Anton Moravčík, prezident Slovenského klubu sokolníků s jestřábem v Opočně 1969.

 

Obr. 6. Účastníci sokolnických setkání na zámku v Opočně v roce 1970. Zleva: Milan Zavřel, Daniel Nátěr, Vojtech Hayden, Anton Moravčík a Jozef Chavko, členové sokolnického střediska z Bratislavy.

Po federativním uspořádání státu v roce 1969 se v souladu s ústavním zákonem o čs. federací organizačně uspořádala i myslivecká organizace v ČSSR. Činnost a existence Československého mysliveckého svazu skončila 12. 10. 1969. Místo něj se vytvořily dva národní svazy:

Ustavující sjezd Slovenského mysliveckého svazu se konal ve dnech 21. a 22. června 1969 v Bratislavě. Ustavující sjezd Českého mysliveckého svazu se konal 13. října 1969 v Praze.

 

Obr. 7. Hans Brehm a Ing. Ivan Maroše.

Po dohodě národních mysliveckých svazů se v roce 1970 vytvořil společný koordinační a poradní orgán Federální výbor národních loveckých svazů (FV PZ). V roce 2007 oslavili čeští a slovenští sokolníci 40. výročí založení Československého klubu sokolníků.

V následující části se zaměříme na renesanci sokolnictví na Slovensku, o kterou se zasloužil Ivan Maroše.

Zveřejněný text je obsažen v publikaci Tomáš Krivjanský: Sokolnictví - 1. díl: Historie sokolnictví, kterou vydalo vydavatelství EPOS (www.epos.sk) v tištěné podobě.

30.05.2016
Tomáš Krivjanský
Zpět
banner right