banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Tipy pro vás

Jezevec ukončuje zimní spánek - Aktualita z přírody

Jezevec ukončuje zimní spánek - Aktualita z přírody

Jezevec se probouzí ze zimního spánku. V zimním období by měl jezevec problémy se uživit, proto se pravidelně ukládá k zimnímu spánku. Ten je nepravidelný a jezevec se několikrát za zimu probudí aby se vyprázdnil a napil. Ze zimního spánku se probouzí na přelomu února a března.

 

Zoologicky patří jezevec lesní mezi naše šelmy lasicovité. Jeho způsob života tomu však moc nenapovídá, hlavně proto, že se jezevec ukládá k zimnímu spánku. K těmto účelům si jezevec vyhrabává v podzemí rozsáhlé nory, které jsou, díky své velikosti, myslivci nazývány hrady.

Potkat toto krásně pruhované zvíře přes den je prakticky málo pravděpodobné. Jezevec je nočním tvorem a to i při shánění potravy. Pro myslivost není takovou hrozbou jako ostatní šelmy žijící na našem území. Jeho potravu tvoří převážně hmyz, hraboši, rostliny a rád likviduje pozůstatky uhynulých zvířat. Pro lesní a polní krajinu je tak jezevec hodně přínosným zvířetem. Na druhou stranu nikdy nepohrdne malým zajíčkem a v jarním období dosti likviduje ptačí hnízda.

Historie lovu jezevce není nikterak bohatá. Byl loven převážně pro svoji lahodnou zvěřinu, kůži a sádlo. Zvěřina jezevce musela být pouze z mladého kusu. U sádla převažoval lov ztučnělého jezevce připraveného na zimní spánek. Kůže nikdy nebyla zpracovávána na kožešinu, ale pouze na ozdobu loveckých brašen. Jezevec byl chytán jak do sítí tak do speciálních nášlapných želez.    

 

 

 

 

 

 

Ilustrační foto: fotobanka.samphotostock.cz

banner right
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte. Rozumím