banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Myslivecký odborník radí

Zkušební značky

Zkušební značky

O ověřování zbraní a kontrole střeliva jsme psali zde.

 

Dnes si představíme zkušební značky.

 

 

 

 

 

 

Označení zkušebních (tormentačních) nábojů

Zkušební (tormentační) náboje jsou určeny pouze pro úřední přezkušování zbraní. Jedná se o speciální náboje, které tvarem a rozměry odpovídají spotřebním nábojům dané ráže. Rozdíl je pouze ve výši tlaku prachových plynů.

Pro kulové náboje je ustanoven průměrný tlak skupiny nábojů nejméně na 1,25 max. dovoleného tlaku spotřebních nábojů PTmax konkrétní ráže a po statistickém vyhodnocení nesmí jednotlivý náboj přesáhnout 1,4 PTmax a současně nesmí být nižší než 1,15 PTmax.

U zkušebního střeliva pro brokové zbraně je stanoveno, že průměr skupiny nábojů je nejméně 1,3 PTmax a po statistickém vyhodnocení může jednotlivý náboj dosáhnout 1,7 PTmax a nesmí být nižší než 1,15 PTmax.

U zkušebního střeliva pro pistolové a revolverové náboje je průměrný tlak nejméně 1,3 PTmax a po statistickém vyhodnocení může jednotlivý náboj dosáhnout 1,5 PTmax a nesmí být nižší než 1,15 PTmax.

Nejmenší balení zkušebních nábojů musí byt zřetelně označeno, aby bylo zřejmé, že se jedná o zkušební náboje a dále musí být každý jednotlivý náboj označen dohodnutým způsobem:

  • brokové střelivo bývá nejčastěji označeno nápisem na plášti nábojnice,
  • střelivo s jednotnou střelou bývá barevně označeno na dně nábojnice nebo pokud se nejedná o náboj s okrajovým zápalem, může být vroubkován okraj dna nábojnice.

 

Zveřejněný text je obsažen v publikaci Tomáš Křivjanský: Myslivecké střelectví, kterou vydalo vydavatelství EPOS (www.epos.sk) v tištěné podobě.

11.04.2017
Tomáš Krivjanský
Zpět
banner right