banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Myslivecký odborník radí

Zbraně dovážené do ČSSR: Kulobrokové kozlice (KBK)

Zbraně dovážené do ČSSR: Kulobrokové kozlice (KBK)

 

  • MERKEL 210 E, 211 E

Ráže: 12 nebo 16, lovecká.

Technické údaje: Délka hlavní 650 mm, choke 1/1. Ráže kulové hlavně 7 x 57 R, 7 x 65 R, 8 x 57 JRS. Váha zbraně 3,0 - 3,2 kg. Hlavně jsou vyrobeny ze speciální ocele. Horní hlaveň je broková a spodní kulová.

Uzamčení je spodním dvojitým klínem, horní uzamčení Kerstenem. Bicí a spoušťový mechanismus je umístěný na spodní desce (systém Blitz), dvouspoušť, přední spoušť s napínáčkem. Signální kolíky pro napnutý bicí mechanismus. Hlavně mají samočinné vyhazovače. Pažba a předpažbí z ořechového dřeva s pistolovou rukojetí a lícnicí.

  • Typ 210 E - jednoduchá arabesková rytina, mramorově kalené lůžko.
  • Typ 211 E - rytina s loveckými motivy, světle lůžko.

Výrobce: Kombinát Ernest Thalman Werke, Suhl, NDR.

 

Trojáky (T)

  • MERKEL Mod. 3 2, Mo d. 3 0

Ráže: Brokových hlavní 12 nebo 16. Kulových hlavní 7 x 57 R, 7 x 65 R, 8 x 57 JRS.

Technické údaje: Délka hlavní 630 mm. Choke pravé hlavně 1/2 a levé hlavně 1/1. Váha zbraně 3,2 - 3,4 kg. Hlavně jsou vyrobeny ze speciální oceli. Mod. 30 má oddělený vytahovač kulových nábojů. Mod. 32 má společný vytahovač pro všechny hlavně. Uzamčení zbraně je dvojitým spodním klínem a horním Greenerovým uzávěrem. Bicí i spoušťový mechanismus je umístěn na spodní desce (systém Blitz).

Dvouspoušť, přední spoušť s napínáčkem. Zbraň má indikaci napnutého bicího mechanismu signálními kolíky. Přepínání kulového výstřelu se provádí posouvačem na horní straně krku pažby a je spojeno se samočinným zvednutím hledí. Pažba a předpažbí jsou z ořechového dřeva s pistolovou rukojetí a lícnici.

  • Typ Merkel Mod. 30 - lovecké motivy, mramorově kalené lůžko.
  • Typ Merkel Mod. 32 - jemná arabesková rytina, mramorově kalené lůžko.

Výrobce: Kombinát Ernest Thalman Werke, Suhl, NDR.

 

Malorážky (M)

Sporadicky se do ČSSR dovážely malorážky z bývalého SSSR a to standardní malorážka URAL a sportovní malorážka VOSTOK – SM. Pro potřeby sportovní střelby, zejména Svazu pro spolupráci s armádou se též dovážely sportovní terčové malorážky TAJFUN, MC - 12 a TOZ 61 (SSSR) a ANSCHUTZ a WALTER z NSR.

Zveřejněný text je obsažen v publikaci Tomáš Křivjanský: Myslivecké střelectví, kterou vydalo vydavatelství EPOS (www.epos.sk) v tištěné podobě.

07.03.2017
Tomáš Krivjanský
Zpět
banner right