banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Myslivecký odborník radí

Zbraně dovážené do ČSSR: Dvouhlavňové brokovnice (D)

Zbraně dovážené do ČSSR: Dvouhlavňové brokovnice (D)
  • IŽ 26 (TAJGA)

Ráže: 12.

Technické údaje: Délka zbraně 1150 mm, hlavní 720 mm a nábojové komory 70 mm. Choke pravá hlaveň 1/2 a leva hlaveň 1/1. Váha zbraně 3,3 kg. Hlavně i nábojové komory jsou pochromované. Zbraň má vytahovač. Uzamčení je trojnásobné. Spodní dvojitým klínem, horní Purdey. Bicí mechanismus systému Anson & Deeley je umístěný v lůžku. Spoušťový mechanismu je umístěn na spodní desce. Napínání bicího mechanismu je automatické při sklopení hlavní. Pojistka je samočinná. Napnuti bicího mechanismu je indikováno signálními kolíky. Pažba s pistolovou rukojetí. Zbraň je v černém provedeni, lůžko mramorově kaleno a ozdobené jednoduchou rytinou.

  • IŽ 26 E (TAJGA)

Údaje jsou totožné s předcházejícím typem. Tato zbraň má však vyhazovač nábojnic.

  • IŽ 54

Ráže: 12.

Technické údaje: Jsou totožné s modelem IŽ 26. Hlavně jsou vyrobené ze speciální oceli, vývrt a nábojové komory jsou pochromované. Uzamčení je dvojitým spodním klínem a horním Greenerovým uzávěrem. Bicí mechanismus systém Anson. Pojistka samočinná. Napnutý bicí mechanismus indikují signální kolíčky. Pažba s pistolovou rukojeti, bez lícnice. Lůžko mramorově kaleno, ozdobené jednoduchou strojní rytinou.

 

  • IŽ 58 , IŽ 58 M

Ráže: IŽ 58 - 16, IŽ 58 M - 12 a 16.

Technické údaje: Délka zbraně 1150 mm, hlavní 730 mm (ráže 12 i 16), nábojová komora 70 mm. Choke pravá hlaveň 1/2, levá hlaveň 1/1. Hmotnost zbraně 3,1 kg. Hlavně jsou ze speciální oceli, vývrt pochromován. Trojité uzamčení - dvojitý spodní klín, horní systém Purdey. Bicí mechanismus systému Anson - Deeley je umístěn v lůžku. Spoušťový mechanismus - dvouspoušť. Pojistka samočinná. Pažba z bukového dřeva s pistolovou rukojetí. Zbraň je v černém provedení s jednoduchou strojní rytinou na mramorově kaleném lůžku.

  • IŽ 58 MAE (BAKU)

Údaje jsou totožné s předcházejícím typem. Zbraň má vyhazovač nábojnic.

Výrobce: Závod v Iževsku, SSSR.

 

  • TOZ  54

Ráže: 12.

Výrobce: Závod na výrobu zbraní v Tule, SSSR.

 

Brokové kozlice (BK)

  • MERKEL 203E

Ráže: 12.

Technické údaje: Délka hlavní 710 mm, délka nábojové komory 70 mm, choke spodní hlavně 1/2, horní hlavně 1/1, váha zbraně 3,1 až 3,2 kg. Hlavně ze speciální oceli s vyhazovači. Uzamčení dvojitým spodním klínem a horním Kerstenem. Bicí mechanismus Holland & Holland na bočních deskách. Dvouspoušť. Pažba i předpažbí z ořechového dřeva s pistolovou rukojetí a lícnicí. Zbraň má anglickou arabeskovou rytinu a šedé lůžko.

  • SIMSON 100 EJ

Ráže: 12 s vyhazovači. Délka hlavní 710 mm, choke spodní hlavně 1/4 a horní hlavně 3/4.

Technické údaje: Váha zbraně 3,2 kg. Hlavně jsou vyrobeny ze speciální oceli. Uzamčení dvojitým spodním klínem. Bicí a spoušťový mechanismus ve vybrání lůžka systém Anson - Deeley. Dvouspoušť. Samočinná pojistka. Anglická pažba. Zbraň má šedé lůžko s ozdobenými boky.

Výrobce: Uvedené zbraně vyráběl Kombinat Ernest Thalman Werke, Suhl, NDR.

 

  • IŽ 12 (TUNDRA)

Ráže: 12 a 16.

Technické údaje: Délka zbraně 1150 mm, hlavní 730 mm, a nábojové komory 70 mm. Choke spodní hlavně je 1/2 a horní hlavně 1/1. Váha zbraně ráže 12 je 3,3 kg, a ráže 16 je 3,2 kg. Hlavně jsou vyrobeny z kvalitní oceli s chromovaným vývrtem, bez vyhazovačů. Bicí i spoušťový mechanismus je umístěn na spodní desce a jako celek se vkládá do lůžka (systém Blitz). Dvouspoušť. Samočinné napínání kladívek při sklopení hlavní. Pažba a předpažbí  z ořechového dřeva s pistolovou rukojetí bez lícnice. Sportovní verze má ventilovanou horní lištu a předpažbí. Pažba je ze zvýšeným hřbetem (Monte Carlo) a pistolovou rukojetí,  jednospoušť.

 

  • IŽ 25 (VOLGA)

Ráže: 12, sportovní.

Technické údaje: Vyráběla se jako IŽ 25 T (Trap) a IŽ 25 SK (Skeet). Délka zbraně a nábojové komory je pro oba typy stejná 1190 mm a 70 mm. Délka hlavní 750 mm Trap a 680 mm Skeet. Váha zbraně Trap je 3,4 kg a choke 1/1 - 1/1. Váha zbraně Skeet je 3,1 kg, s cylindrickými hlavněmi. Hlavně jsou vyrobeny ze speciální oceli s chromovaným vývrtem a vyhazovači. Horní zaměřovací lišta je ventilovaná. Uzamčení je širokým spodním klínem, který zapadá do vybrání v hlavní. Bicí a spoušťový mechanismus - dvouspoušť, je ve vybrání v lůžku (Anson - Deeley). Předpaží i pažba z ořechového dřeva se zvýšeným hřbetem (Monte Carlo), lícnicí a pistolovou rukojetí a gumovou botkou. Zbraň je černěná s reliéfem na bocích lůžka.

  • IŽ 27, IŽ 27 E,  IŽ 27 V, I Ž 27 ME

Ráže: 12 a 16 pro loveckou i sportovní střelbu.

Technické údaje: Délka hlavní je 730 mm, délka nábojové komory 70 mm, délka zbraně 1150 mm, váha zbraně 3,3 - 3,4 kg podle kalibru. Choke spodní hlavně 1/2 a horní 1/1. Hlavně jsou vyrobeny z kvalitní oceli, mají pochromovaný vývrt a vytahovače. Typ s označením „E“ má vyhazovače - ejektory. Uzavření je širokým spodním klínem. Bicí mechanismus je umístěný na spodní desce (systém Blitz) a jako celek vložený do lůžka. Pažba je ořechová se zvýšeným hřbetem a pistolovou rukojetí.  Zbraň je v černém provedení s ozdobami na bocích lůžka.

Výrobce: Uvedené zbraně vyráběl závod v Iževsku, SSSR.

 

  • TOZ 34 (TULA)

Ráže: 12 s vyhazovači.

Technické údaje: Délka hlavní je 720 mm, choke spodní hlavně je 1/2 a horní hlavně 1/1. Váha zbraně je 3,2 kg. Vývrt pochromovaný. Uzamčení je širokým spodním klínem. Bicí a spoušťový mechanismus je umístěn na spodní desce (systém Blitz), dvouspoušť. Pažba a předpažbí z ořechového dřeva. Pažba se zvýšeným hřbetem (Monte Carlo), lícnicí a pistolovou rukojetí a gumovou botkou. Zbraň je v černém provedení s ozdobou na lůžku.

Výrobce: Závod v Tule, SSSR.

 

  • MC 6 -0 (KRYM)

Ráže: 12 s výměnnými sportovními hlavněmi.

Technické údaje: Délka hlavní je 675 mm (skeet), 750 mm (trap), váha zbraně - skeet je 3,6 kg, trap 3,7 kg, choke trap 1/1 - 1/1, u sketu speciální.  Hlavně jsou ze speciální oceli, vývrt pochromován. Zbraň má ventilovanou zamiřovací lištu. Uzamčení širokým spodním klínem. Bicí a spoušťový mechanismus je uložený na samostatné spodní desce. Jednospoušť. Pojistka samočinná. Zbraň je vybavena vyhazovači. Pažba a předpažbí je z ořechového dřeva. Pažba se zvýšeným hřbetem (MC), lícnici a pistolovou rukojetí. Zbraň je černěná, lůžko zdobené.

 

Zveřejněný text je obsažen v publikaci Tomáš Křivjanský: Myslivecké střelectví, kterou vydalo vydavatelství EPOS (www.epos.sk) v tištěné podobě.

28.02.2017
Tomáš Krivjanský
Zpět
banner right