banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Myslivecký odborník radí

Závěry systému Pidault, Petřík a Jager - Simson

 Závěry systému Pidault, Petřík a Jager - Simson

Pokračujeme v závěrech trojnásobných. O dalších druzích se můžete dozvědět zde

 

Závěry systému Pidault, Petřík a Jager - Simson tvoří samostatnou skupinu se zvláštními kloubovými závěsy. U dosud probíraných systémů se hlavně zavěšovaly do lůžka za přední příčný čep hlavní.

U těchto systémů je to opačně, kloubové čepy jsou vypracované přímo na bocích hlavní a zasouvají se do kloubových otvorů na bocích lůžka.

Francouzský puškař Pidault použil u svého závěru na zbraních se sklopnými hlavněmi nad sebou již v roce 1885 závěrové čepy, které byly umístěny na obou stranách spodní hlavně. Zde byly rovněž vypracované háky, které zapadaly do vyfrézovaných drážek v bočních stěnách lůžka. Zbraň uzavírají dva podélné klínky, které zapadají do otvorů po bocích nad osou horní hlavně. Uvedené uspořádání uzamykacích prvků vytváří ze zbraně velice pevný celek.

Zbraň s hlavněmi nad sebou u tohoto uspořádání je jen asi o 6 mm vyšší, než zbraň s hlavněmi vedle sebe, což je velkou přednosti tohoto uspořádání.

V současnosti tento princip využívá mnoho výrobců zbraní.

  • Česky puškař Petřík, který pracoval v puškařském středisku v St. Etiene ve Francii použil ve svém závěru u zbraní se sklopnými hlavněmi nad sebou systém podobný předcházejícímu, ale na uzamčení zbraně místo klínků použil masivní šoupátko, ovládané závěrovou kličkou, které bylo umístěno v hlavě lůžka.

Posouvač se pohybuje ve směru osy hlavní a při uzamčení najede na horní povrch hlavní a ty takto uzamkne. Používání tohoto systému u brokových sportovních zbraní známými výrobci zbraní (Remington, Krieghof) svědčí o pevnosti uzavření a jeho spolehlivosti.

  • Německý puškař F. Jager v Suhlu použil v závěrovém systému Jager - Simson též postraní kloubové čepy, které však nejsou umístěny na hlavních, ale na obou stranách lůžka, se kterými tvoří jeden celek.

Na bocích hlavní jsou pak umístěny háky, které se zasunou do kloubových čepů na lůžku, čím plní dva úkoly; každá hlaveň má svůj vlastní hák, při střídání výstřelů z obou hlavní není závěr tak namáhán a zavěšením na širší ploše se získal větší odpor na čapech.

Tento závěr je doplněný ještě prodlouženou plošinou s horním příčným čepem - Greenerem, čímž je vytvořen jednoduchý, ale pevný závěr.

Zveřejněný text je obsažen v publikaci Tomáš Křivjanský: Myslivecké střelectví, kterou vydalo vydavatelství EPOS (www.epos.sk) v tištěné podobě.

20.06.2017
Tomáš Krivjanský
Zpět
banner right