banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Myslivecký odborník radí

Závěry odsuvné

Závěry odsuvné

Jsou velkou skupinou závěrů kulových zbraní (obr. 23 až 29),

které tvoří převážnou většinu závěrů používaných v současných kulových zbraních, ať již mysliveckých nebo vojenských.

Odsuvné závěry můžeme rozdělit na:

1. závěry pro opakovací zbraně

  • a) odsuvné válcové otočné (obr. 23),

  • b) odsuvné válcové přímotažné,
  • c) odsuvné s vloženou závorou (obr. 24),

  • d) odsuvné s nesenou závorou (obr. 25.)

 

2. závěry pro samočinné (samonabíjecí zbraně)

  • a) s odběrem prachových plynů (obr. 26),

  • b) s využitím působení síly na závěr - dynamické (obr. 27),

s krátkým zpětným pohybem hlavně (obr. 28),

s dlouhým zpětným pohybem hlavně (obr. 29).

 

1. Odsuvné závěry pro opakovací zbraně

  • a) Závěr válcový otočný

 

Typickým představitelem tohoto typu je závěr Mauserův, který byl poprvé použít u opakovačky vz. 98 a v různých obměnách se používá v loveckých a vojenských zbraních dodnes. Závěr má válcovitý tvar.

V přední části jsou souměrně vyfrézované dva uzamykací ozuby. V zadní části u ovládací páky je umístěn třetí uzamykací ozub. Závěr se otevírá otočným a posuvným pohybem. Uvnitř závěru je umístěn bicí mechanizmus, který se napíná při zpětném pohybu závěru.

Na spodní části je výstupek, kterým je podáván náboj z nábojové schránky do nábojové komory. Na levé straně závěru je drážka, ve které se pohybuje vyhazovač. Na pravé straně je kroužkem připevněný vytahovač (obr. 23).

Tento závěr je u výrobců zbraní velmi oblíbený především pro svoji jednoduchost a používá se v mnoha variantách.

Podobny systém je použitý i v československých kulovnicích ZKK a malorážkách ZKM. Upravený systém Mauser je použitý i v českých kulovnicích ČZ 527, 537, 550 a malorážkách ČZ 542 - 2E ZKM. U mysliveckých kulovnic převládá tento systém u německých výrobců. Podobné systémy jsou použity u zbraní značek Lee a Mosin.

 

  • b) Závěr válcový přímotažný

Typickým představitelem tohoto závěru je závěr Manlicherův, který převládá u zbraní rakouské výroby.

Tento závěr se odlišuje od Mauserova tím, že uzamykání je provedeno dvěma souměrnými uzamykacími ozuby umístěnými na závorníku, který je vůči tělesu závěru otočný ve šroubových drážkách.

Přímým pohybem tělesa závěru dozadu se závorník nejprve pootočí o 90°, čímž se vysunou uzamykací ozuby z drážek a dalším pohybem se závěr otevře a vyhodí prázdnou nábojnici. Uvnitř závěru je uložen bicí mechanizmus. Tento systém je oproti Mauserovu systému složitější a náročnější na údržbu. Také první fáze otevření závěru je namáhavější.

  • c) Závěr s vloženou závorou

Závěr obdelníkového profilu ve tvaru hranolu se pohybuje axiálně ve vybrání pouzdra. Neovládá se rukojetí, ale závěrovou pákou, která se vychyluje ve svislé rovině a je dvojramenná. Zadní rameno je obloukovitě prohnuté a tvoří při uzavřeném závěru lučík. K závěrové páce je pomoci čepu připevněné výkyvné ramínko, které je pod tlakem pružiny.  Jeho ozub, který prochází vybráním v páce, zapadne po uzavření závěru za západku, čímž je závěr zajištěný proti nechtěnému otevření.

Další část výkyvné paky je spojena se závorníkem. Při pohybu závěrové páky se závorník pohybuje v pouzdře dopředu a dozadu.

Funkce nabíjení a vyhazování je podobná jako u ostatních zbraní. Bicí mechanizmus tvoří úderník v tělese závěru a kohoutek, který většinou aktivuje listová pružina (obr. 24). Tento systém se používá u některých kulových zbraní amerických výrobců, zejména Winchester.

 

Závěr s nesenou závorou

Tento systém je v současnosti u kulových zbraní méně obvyklý. Odsuvný závěr s nesenou závorou má uvnitř těla závěru vyfrézovanu drážku, ve které se pohybuje závorník, ovládaný temenní výklopnou páčkou. Vyklopením této páčky se sklopí závora, čímž se uvolní závěr, který je potom odsunut od nábojové komory a může se vyjmout vystřelená nábojnice.

Zpětným pohybem se zasune náboj ze zásobovacího zařízení do nábojové komory. Závěrový mechanizmus má kromě bicího mechanizmu také vytahovač a vyhazovač (obr. 25).

Zveřejněný text je obsažen v publikaci Tomáš Křivjanský: Myslivecké střelectví, kterou vydalo vydavatelství EPOS (www.epos.sk) v tištěné podobě.

18.07.2017
Tomáš Krivjanský
Zpět
banner right