banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Myslivecký odborník radí

Závěry mysliveckých zbraní

Závěry mysliveckých zbraní

Jak nadpis předznamenává, budeme se zabývat závěry mysliveckých zbraní, i když problematika určení hranice, kde končí zbraň myslivecká a začíná zbraň vojenská podle typu závěru je velmi obtížná.

První zbraně z Číny

První zbraně využívající energii vznikající hořením černého prachu se podle archivních dokumentů objevily ve 13. století v Čině. V Evropě se tyto zbraně objevily až ve 14. století. Prvenství v použití zbraně jako taktického prvku při vedení války patří Janu Žižkovi z Trocnova.

První zbraně byly v podstatě dlouhé válcovité tlustostěnné nádoby. V zadní části byl otvor, který spojoval vnitřní část s pánvičkou na povrchu hlavně a sloužil k zapálení prachové náplně, která byla spolu s ucpávkou a koulí (střelou) uvnitř hlavně.

Nabíjení se provádělo zepředu, proto se takovýmto zbraním říká „předovky“.

Tloušťka dna a stěny zbraně v podstatě určovala obsah náplně a velikost střely, která se z hlavně vystřelovala, a též vzdálenost na kterou bylo možné střílet.

Nabíjení zepředu bylo velmi pracné a namáhavé, zejména při větších rážích a v podstatě ovlivňovalo rychlost střelby. Tato nevýhoda byla kompenzována masovým nasazením zbraní.

První zbraně nabíjené zezadu, t. j. „zadovky“, pocházejí ze 16. století. První masově používanou zbraní byla Dreyseho zadovka z roku 1840. Postupem času bylo vynalezeno a patentováno velké množství různých závěrů, které uzavíraly hlavně zbraní zezadu. Celá řada se však vzájemně liší jen v některých detailech.

Celkově můžeme závěry zbraní rozdělit na několik skupin:

  • odklopné,
  • sklopné,
  • lůžkové,
  • blokové,
  • otočné
  • a odsuvné.

Tak jako není možné přesně rozdělit zbraně na vojenské a myslivecké, také není možné vymezit, který druh závěru je vhodný jen pro myslivecké zbraně a který pro zbraně jiné.

Lůžkové závěry

Pokusíme se uvést stručný přehled závěrů používaných pro myslivecké zbraně se sklopnými hlavněmi – brokové a kombinované tzv. lůžkové závěry.

Seznámíme se jen s typickými představiteli jednotlivých druhů závěrů a připouštíme, že existuje celá řada dalších obměn, které však nemůžeme v této knize popisovat.

Závěry kulových zbraní 

Další skupinou závěrů, kterou se budeme zabývat tvoři závěry kulových zbraní. Převládají zde závěry odsuvné a otočné.

U některých zbraní zejména starších můžeme najít i závěry odklopné nebo blokové.

Zvláštní skupinu tvoři závěry sportovních zbraní, zejména kulových. Tyto závěry si vyžaduji některé mimořádné úpravy, aby vyhovovaly svému účelu t. j. sportovní střelbě, při které je rozhodující především spolehlivost.

 

Zveřejněný text je obsažen v publikaci Tomáš Křivjanský: Myslivecké střelectví, kterou vydalo vydavatelství EPOS (www.epos.sk) v tištěné podobě.

18.04.2017
Tomáš Krivjanský
Zpět
banner right