banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Myslivecký odborník radí

Závěry kulových zbraní

Závěry kulových zbraní

Jak jsme již v úvodu o zbraních a závěrech naznačili, není možné jednoznačně rozlišit, které závěry jsou určeny pro zbraně brokové a které pro kulové.

Důkazem toho je, že existují:

  • kulové zbraně s lůžkovým závěrem například kulové dvojáky, kulové kozlice, a na druhé straně existují
  • brokové zbraně se závěry odsuvnými popřípadě sklopnými. Tento druh zbraní se používá zejména v USA.

Například firma Marlin nabízí brokové opakovací zbraně s odsuvným závěrem. Brokové zbraně se sklopným závěrem systému „pump action“ vyrábí celá řada firem například Marlin, Savage atd.

Závěrové systémy kulových zbraní se postupem času, vývojem techniky a požadavkem na rychlost střelby neustále měnily a vyvíjely. Téměř každá technická novinka byla nejprve ověřena při výrobě zbraní pro armádu a logicky pak navazovala aplikace na myslivecké střelectví.

Postupně byly některé druhy závěrů nahrazeny modernějšími, jednoduššími, ale zejména spolehlivějšími systémy závěrů, které stručně popíšeme.

 

Rozdělení kulových závěrů

Podle konstrukce dělíme kulové závěry na:

  • odklopné (obr. 17 a 18),

  • svisle posuvné (obr. 19),

  • sklopné (obr. 20),

  • příčně otočné (obr. 21),

  • otočné (obr. 22),

  • odsuvné (obr. 23).

 

Závěr odklopný

Závěr systému Malherbeválcovitý tvar s prstencem a rukojeti, která má kulovité ukončení. Zadní část závěrového mechanizmu je otočně upevněna v pouzdru závěru. Otočením rukojetí závěru doleva a nahoru a nadzvednutím - odklopením přední části závěru je závěr otevřený.

Po vložení náboje se závorník sklopí a zajistí otočením rukojeti doprava a dolů, pokud nezapadne do vybrání v pravé části pouzdra závěru.

Úderové zařízení v tomto závěrovém systému se skládá z kohoutku a úderníku, který je šikmo umístěný v závorníku (obr. 17).

Tento závěr má své varianty v závěrových systémech Warnant a Marlin, které se používají u zbraní malých kalibrů. Na rozdíl od systému Malherbe, kde se závorník odklápí dozadu, se v obou těchto systémech závorník odklápí dopředu. Nevýhodou Warnantova systému je, že se údery kohoutku i zpětný ráz při výstřelu přenáší na šrouby závorníku a tím je velmi namáhají.

 

Odklopný závěr systému Wänzel

Závorník je otočně upevněný v přední části pouzdra závěru a otáčí se rukojetí, která vybíhá na pravou stranu. Otevřený i zavřený závornik přidržuje silná zpruha, která je umístěna na levé straně pouzdra závěru, a svým volným koncem dosedá na obvod kotoučku elipsovitého tvaru, který je spojen se závorníkem.

Aby se závorník při střelbě neodklopil, je zajištěný posuvným čepem, který je uložený v lůžku v zadní části pouzdra závěru a je spojen s kohoutkem. Při spuštění kohoutku se tento čep zasune do otvoru v zadní části závorníku. Úderem kohoutku na úderník, který šikmo prochází závorníkem, dojde k výstřelu. Při otevření (odklopení) závorníku povytáhne vytahovač prázdnou nábojnici (obr. 18).

Zveřejněný text je obsažen v publikaci Tomáš Křivjanský: Myslivecké střelectví, kterou vydalo vydavatelství EPOS (www.epos.sk) v tištěné podobě.

27.06.2017
Tomáš Krivjanský
Zpět
banner right