banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Myslivecký odborník radí

Závěry dvojnásobné

Závěry dvojnásobné

Dnes si představíme závěry dvojnásobné. O dalších druzích se můžete dočíst zde.

 

 

Dvojnásobný závěr, t. j. závěr, u kterého zapadá zezadu závěrový klín do předního i zadního háku (dvojitého háku), se stal nejpoužívanějším závěrem u zbraní se sklopnými hlavněmi (obr. 8).

 

Hlavní oporu tvoří zadní část klínu, zapadajícího do zadního háku, tedy nejdále od otočného čepu hlavní a co nejblíže dosedací ploše lůžka. Přední část závěrového klínu pouze napomáhá uzamčení, protože je vzdálená od otočného čepu pouze 15 - 20 mm, ale zabraňuje vibraci a kývání hlavní.

Dvojité háky mají výhodu ještě v tom, že svoji přední stěnou vytváří velmi důležitou oporu při zpětném rázu hlavní, protože se opírá o zadní plochu mezistěny lůžka.

 

Závěr TOP LEVER 

Uzamykání hlavní v lůžku je vytvořeno obdobným způsobem jako v systému Roux, t. j. pomocí závěrového klínu zapadajícího do zářezů v zadních stěnách háku, pouze s tím rozdílem, že klín otevírá a zavírá své uzamčení pomocí závěrové páky, která je umístěna nahoře na plošině lůžka.

Páčka (klička) je s uzamykacím klínem spojena pomocí hřídelky, která je na jedné straně čtyřhranná, čímž působí na uzamykací klín tak, že ho posunuje dopředu a dozadu.

Tlakem palce na kličku směrem doprava se vysune závěrový klín z výřezů v hácích, čímž se hlavně Uvolní z uzamčení v lůžku. Protože uzamykací klín zapadá do výřezů v předním i zadním háku, hovoříme o dvojnásobném uzamčení (obr. 8).

Podle pevnostních výpočtů při konstruování jednotlivých zbraní bylo dokázáno, že pro bezpečné uzamčení zbraně se sklopnými hlavněmi úplně postačí dvojitý závěrový klín, za předpokladu pečlivého zalícování. Po zavedení bezdymných prachů, které mají velké výkony a po rozšíření strojového opracování součástí, začalo se postupně přecházet na závěry dvojnásobné a vícenásobné, které zvyšují bezpečnost zbraní.

Zveřejněný text je obsažen v publikaci Tomáš Křivjanský: Myslivecké střelectví, kterou vydalo vydavatelství EPOS (www.epos.sk) v tištěné podobě.

09.05.2017
Tomáš Krivjanský
Zpět
banner right