banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Myslivecký odborník radí

Závěr svisle posuvný, závěr sklopný, závěr příčně otočný

Závěr svisle posuvný, závěr sklopný, závěr příčně otočný

Závěr svisle posuvný

Je schematicky znázorněný na obr. 19, z kterého je jasný i princip otevření (B) a uzavření (A) tohoto systému.

 

Závěr sklopný

Typickým představitelem sklopného závěru je systém Martini. Závorník je otočně upevněný v zadní části pouzdra závěru. Sklápí se pákou do vertikální dutiny v pouzdře. Páka je umístěna na spodní části zbraně a otáčí se v pouzdře okolo čepu.

Zatímco delší rameno páky se stlačuje dolů, zapadne kratší rameno do dutiny ve spodní části závorníku a sklopí ho, čímž uvolní vstup do nábojové komory. Mechanismus zbraně je vybaven vytahovačem (obr. 20).

 

 

Závěr příčně otočný

Je závěr francouzského původu. Závorník v tomto systému je příčně otočný okolo osy, která je rovnoběžná s osou hlavně. Osa závorníku je umístěna na pravé straně pouzdra. Závorník se odklopí na pravou stranu. I v tomto systému je úderník uložený šikmo (obr. 21).

Závěr otočný systému  Werndl

Tento systém byl použit u pušek rakouské armády od roku 1867. Není bez zajímavosti, že se jedná o upravený závěr českého vynálezce Holuba. Závorník tvoří masivní válec, který se otáčí kolem osy rovnoběžné s osou hlavně. Na závorníku je křidélko (výstupek), kterým se ručně ovládá.

Pokud je křidélko otočeno vpravo, je žlabovitě vyfrézovaná část závěru otočena proti komoře, která je otevřená. Otočením křidélka doleva se závěr uzavře. V obou krajních polohách je závěr přidržován silnou pružinou, která je umístěna na konci čepu závorníku. Úderník je umístěný v závorníku a je aktivován kladívkem. Nábojnici vytahuje vytahovač, který je ovládán závornikem.

 

Zveřejněný text je obsažen v publikaci Tomáš Křivjanský: Myslivecké střelectví, kterou vydalo vydavatelství EPOS (www.epos.sk) v tištěné podobě.

04.07.2017
Tomáš Krivjanský
Zpět
banner right