banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Myslivecký odborník radí

Systém Holland & Holland

Systém Holland & Holland

Jeden z nejdokonalejších zámků je systém londýnské puškařské firmy Holland & Holland (obr. 5).

 

Celý tento bicí mechanizmus je umístěn na postraních deskách (zámcích). Kladívko bicího mechanismu aktivuje dvojramenná bicí pružina, kde jedno rameno je opřené o pevný záchyt a druhé působí na kladívko. 

Napínací páka stlačuje pružinu tak dlouho, dokud ozub kladívka nezapadne za ozub spoušťové paky. Tento mechanismus je vybaven též pádovou pojistkou. Je to zpravidla druhá páka uložená souběžně se spoušťovou pákou a v přední části se opírá o výstupek na kladívku.

Při spuštění se nejprve oddálí pojistná páka od výstupku, teprve pak dojde k pohybu spoušťové páky a uvolnění kladívka.

Pokud dojde ke sklouznutí kladívka z ozubu spoušťové páky bez stlačení spouště, například při pádu zbraně, zachytí se kladívko na výstupku a nedojde k odpálení zbraně.

V originálním uspořádání bicího mechanismu Holland & Holland na postraních deskách jsou použity listové pružiny (takzvané „V“ pera) na bicí pružinu i na odpružení spoušťové a pojistné páky, přičemž počet viditelných čepů z vnější strany destičky musí být devět. (obr. 6).

Někteří výrobci používají bicí mechanismus na postraních deskách s ohledem na strojní výrobu součastí zjednodušeny.

Charakteristické je zejména použití spirálových bicích zpruh, ale i ostatních. U československých zbraní je podobný (Holland & Holland) systém bicího mechanismu použit u zbrani ZP a Brno Super (obr. 7).

 

Zveřejněný text je obsažen v publikaci Tomáš Křivjanský: Myslivecké střelectví, kterou vydalo vydavatelství EPOS (www.epos.sk) v tištěné podobě.

05.09.2017
Tomáš Krivjanský
Zpět
banner right