banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Myslivecký odborník radí

Systém Blitz

Systém Blitz

Konstrukce tohoto systému se v podstatě zakládá na uložení celého bicího mechanismu na spoušťovém víku, na kterém jsou též uchycené spouště, což je velmi výhodné pro kontrolu a nastavení celého mechanismu (obr. 8).

 

 

Tento systém se používá především v kulobrokových kozlicích a trojácích, zřídka u brokovnic (obr. 9). Bicí pružina může být listová nebo spirálová. Kladívko může mít různý tvar podle funkčního prostoru uvnitř lůžka. Rovněž záchytný ozub na kladívku může byt nahoře nebo dole, podle systému spouštění.

 

Velmi výhodné je použití tohoto systému u kombinovaných zbraní, například trojáku, kde jsou všechna tři kladívka umístěna vedle sebe. Je to velmi náročná konstrukce, kde záleží na přesnosti výroby součásti, volbě vhodného materiálu a jeho tepelném zpracovaní.

Důležité je zejména to, aby napínací paky byly velmi pevné, neboť při sklápění hlavní jedna napíná dvě kladívka. Bicí mechanismus je na zbraň připevněn dvěma šrouby nebo zajištěn odpruženým tlačítkem.

Kontrola, výměna nebo oprava tohoto systému je velmi jednoduchá.

Uvedený systém je u československých zbraní použít v brokových a kulobrokových kozlicích ZH a Brno model 500. V zahraničních zbraních například v Berettě a Perazzi (Italie), Rottweil (Německo), MC-8 a TOZ (SSSR).

 

Zveřejněný text je obsažen v publikaci Tomáš Křivjanský: Myslivecké střelectví, kterou vydalo vydavatelství EPOS (www.epos.sk) v tištěné podobě.

12.09.2017
Tomáš Krivjanský
Zpět
banner right