banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Myslivecký odborník radí

Spoušťové zařízení mysliveckých zbraní

Spoušťové zařízení mysliveckých zbraní

Dvouspoušť

Spoušťový mechanismus brokových mysliveckých zbraní se sklopnými hlavněmi (brokovnic a kozlic) tvoří dvouspoušť, t. j. každá hlaveň je odpalovaná samostatným spoušťovým jazýčkem – spouští (přední nebo zadní). Zpravidla je zadní spouští odpalovaná spodní (levá) a přední spouští jako druhá horní (pravá) hlaveň na kozlicích (brokovnicích). U některých zbraní se můžou zadní spoušti odpálit obě hlavně postupným stlačením dvakrát za sebou (například zbraně ZH).

Spoušťový mechanismus kombinovaných mysliveckých zbrani se sklopnými hlavněmi (kulobrokovnic a kulobrokových kozlic) tvoří dvouspoušť s napínáčkem, přičemž přední spoušť s napínáčkem odpaluje kulovou a zadní brokovou hlaveň.

Pokud se jedná o brokové nebo kulové zbraně troj nebo čtyřhlavňové, je zbraň vybavena přepínačem brokového nebo kulového (malorážkového) výstřelu (výstřelů). Ten umožňuje jedinou, zpravidla zadní spoušti, odpálit postupně dva brokové nebo kulové hlavně.

Jednospoušť

Dalším druhem spoušťového mechanismu brokových mysliveckých zbraní se sklopnými hlavněmi je jednospoušť.

Je to mechanismus různé konstrukce, který umožňuje odpálení dvou hlavní jednou spouští postupným stlačením dvakrát po sobě, přičemž po prvním stlačení se musí spoušť mírně uvolnit.

Tento mechanismus může být zkonstruovaný tak, že pořadí odpalovaní hlavní je stálé, nebo je doplněný voličem pořadí ran (horní nebo spodní jako prvý). Volba pořadí se určuje voličem, který je umístěn na horní nebo na spodní části lůžka.

 

Zveřejněný text je obsažen v publikaci Tomáš Křivjanský: Myslivecké střelectví, kterou vydalo vydavatelství EPOS (www.epos.sk) v tištěné podobě.

03.10.2017
Tomáš Krivjanský
Zpět
banner right