banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Myslivecký odborník radí

Předsazení

Předsazení

Uplatňuje se zejména při střelbě z brokových zbraní (obr. 4 a 5, tab. 1), ale i kulovnic, například při střelbě na běžícího divočáka, lišku apod. Velikost předsazení závisí na rychlosti, směru a vzdálenosti pohybujícího se cíle od střelce, jako i rychlosti střely. V některých případech, například při střelbě na rychle letící ptáky může být předsazení až 6 m. Předsazením se eliminuje čas, který potřebuje střela na překonání vzdálenosti od střelce k pohyblivému cíli. Při střelbě kulovnicí je předsazení poměrně menší než při střelbě brokovou zbraní s ohledem na vyšší rychlost střely.

Předsazení můžeme vypočítat podle následujícího vzorce:

X = V . m / Vm

X – předsazení v m,

V – průměrná rychlost pohybující se zvěře v m.s-1,

m – vzdálenost zvěře od střelce v m,

Vm – průměrná rychlost střely v dané vzdálenosti zveře od střelce.

Průměrná rychlost pohybující se zvěře (V) se vynásobí vzdáleností zvěře od střelce v metrech a dělí průměrnou rychlostí střely na danou vzdálenost zvěře od střelce (Vm). Všeobecně to platí při pohybu zvěře kolmo na osu hlavně střelce.

Příklad: rychlost pohybující se zvěře je 10 m . s-1 ve vzdálenosti 100 m od střelce. Střílí se kulovnicí ráže 7 x 64 se střelou o hmotnosti 9 g. Průměrná rychlost této střely na 100 m je podle balistických tabulek 797 m.s-1. Předsazení je 1,23 m. Za stejných podmínek při střelbě kulovnicí ráže 6,5 x 57 se střelou 6,0 g je předsazení 1,07 m.

Při střelbě brokovou zbraní na pohybující se zvěř se používají 3 způsoby zamíření, které se mohou v některých případech aplikovat i na střelbu z kulovnice:

  • 1. při pozorování pohybu zvěře se určí bod, ke kterému zvěř směřuje a na který se může bezpečně vystřelit. Potom se na tento bod zamíří a v okamžiku, kdy je zvěř vzdálená na délku předsazení se vystřelí. V některých případech je nutné předsazení trochu prodloužit. Tento způsob se v praxi používá při střelbě na běžící zvěř. Nehodí se na letící zvěř.
  • 2. pohybující se zvěř (běžící i letící) střelec sleduje se zamířenou zbraní, přičemž ji v míření předstihuje ve směru jejího pohybu o délku předsazení a vystřelí bez toho, že by v okamžiku výstřelu zbraň zastavil. V tomto případě je lepší sledovat pohyb zvěře už s potřebným předsazením a vystřelit ve vhodném okamžiku bez zastavení pohybu zbraně (obr. 4 a 5).
  • 3. při zjištění zvěře ve velmi krátkém okamžiku, jak zvěř zabíhá nebo vlétá do porostu, nebo je krytá keři nebo stromy, používá se letmý výstřel. Nejčastěji jde o střelbu na velmi krátké vzdálenosti, při kterém se zalícení rovná zamíření s okamžitým výstřelem.

 

Obr. 4. Míření a předsazování na běžícího zajíce: A přímo na střelce, B od střelce, C kolmo před střelce (zleva)

  

Obr. 5. Míření a předsazování (shora): na bažanta, kačenu, koroptev a sluku

 

V myslivecké praxi je nejčastější střelba brokovnicí na vzdálenost asi 30 m. Při střelbě na zajíce je velikost předsazeni přibližně 2 - 2,5 násobek délky těla zajíce, což představuje asi 1 m. Jestliže zajíc běží směrem ke střelci (obr. 4 A), podle vzdálenosti je třeba mířit na přední nohy nebo s potřebným předsazením před něho. Při pohybu směrem od střelce (obr. 4 B), podle vzdálenosti třeba mířit na kořen nebo špice uší. Při bočním (kolmém) pohybu vůči střelci se používá 2. způsob zamíření (obr. 4 C) sledováním cíle a potřebným předsazením. Podobně se střílí na letící zvěř (obr. 5), a předsazení se prodlužuje se zřetelem na rychlost letu, úhel letu (stoupání nebo klesání) a na povětrnostní podmínky (rychlost větru).

Tabulka 1: Přibližné rychlosti pohybující se zvěře

Zvěř Rychlost v m.s-1
jelen, daněk, černá zvěř v klusu 3 - 5
jelen, daněk, černá zvěř v běhu 10 - 12
jelen, daněk, černá zvěř v úprku cca 15
sluka 8 - 10
zajíc v běhu, pomalí ptáci a při vzletu 8 - 10
králík 10 - 12
liška 13 - 15
zajíc v rychlém běhu na rovném terénu cca 15
koroptev 15
holub hřivňák 15 - 17
bažant v normálním letu 12 - 20
husa, kačena v normálním letu 15 - 20
kačena, bažant v rychlém letu cca 25
rychle letící ptáci 30 - 40

Zveřejněný text je obsažený v publikaci Tomáš Krivjanský: Myslivecké střelectví, kterou vydalo vydavatelství EPOS (www.epos.sk) v tištěné podobě. 

20.05.2015
Tomáš Krivjanský
Zpět
banner right