banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Myslivecký odborník radí

Odsuvné závěry pro samočinné (samonabíjjecí) zbraně

Odsuvné závěry pro samočinné (samonabíjjecí) zbraně

     a) Závěr s odběrem prachových plynů

Závěrový mechanizmus tohoto typu se používá zejména u samonabíjecích brokových zbraní. U tohoto typu závěru se využívá energie, která vzniká působením tlaku částí prachových plynů vznikajících při výstřelu a odvedených z hlavně do tzv. pístové trubice, kde působí na píst. S pístem je spojený nosič závorníku, který ovládá závorník a ten pak uzavírá a uzamyká hlaveň.

Když se střela, pohybující se v hlavni dostane za kanálek, spojující pístovou trubicí s hlavní, proniknou prachové plyny do trubice, působí na píst, který se dá do pohybu a unáší nosič závorníku.

V první části, kterou nazýváme podkluz, se závorník sklopí a při dalším společném pohybu dozadu se otevře nábojová komora, vytáhne a vyhodí se vystřelená nábojnice.

Při zpětném pohybu působením předsuvné pružiny se zasune do nábojové komory nový náboj, uzavře se závorníkem a dalším pohybem nosiče závorníku se závorník uzamkne a zbraň je připravena ke střelbě (obr. 26).

 

Velikost podkluzu musí být tak velká, aby tlak v hlavni poklesl na minimum. Kdyby nebyl dostatečný podkluz, otevřel by se závorník v době, kdy je v hlavni ještě vysoký tlak, který by pak vnikl do závěrového mechanismu, který by tím zničil, nábojnice by se roztrhla, došlo by k destrukci pouzdra a ohrožení střelce.

 

b) Závěry dynamické (s využitím působení síly na závěr)

Tyto závěry se ve sportovní a myslivecké praxi používají jen v samonabíjecích malorážkách například ZKM 581, ČZ 511 a samonabíjecích pistolích.

Dynamický závěr patří do skupiny tzv. uzavřených závěrů, což znamená, že závěr není v okamžiku výstřelu uzamčený, začíná se pohybovat již v okamžiku, kdy se dá střela do pohybu (obr. 27).

Při navrhování tohoto závěru nutno dbát na to, aby otevření závěru a povytáhnutí nábojnice bylo minimální v době, kdy je v hlavni ještě vysoký tlak. V opačném případě by došlo k roztržení nábojnice se všemi důsledky pro zbraň i střelce. Proto je závěr navržen s několikanásobně vyšší hmotností než je hmotnost střely. Pokud je nábojnice v okamžiku, kdy střela opouští hlaveň povytažena jen svoji tlustostěnnou zadní částí (dnem), nemůže dojít k jejímu roztržení.

Síla předsuvné zpruhy se na uzavření závěru podílí minimálně, rozhodující je jeho váha. Ta je však omezena celkovou váhou zbraně. Tím je také omezený výkon použitého náboje. Proto se dynamický závěr používá jen u krátkých zbraní malých kalibrů a samonabíjecích malorážek.

 

  • Dynamicky závěr s krátkým zpětným pohybem hlavně

Ve zbraních s krátkým zpětným pohybem hlavně se závěr pohybuje společně s hlavní dozadu. Po krátké vzdálenosti, která odpovídá podkluzu se závěr otevře a pokračuje dále v pohybu, zatím co hlaveň se zastaví.

Tím je vytažena a vyhozena nábojnice. Při zpětném pohybu, vyvolaném silou předsuvné pružiny je zasunutý nový náboj a uzavřena hlaveň, která se společně se závěrem vrací do počáteční polohy a zároveň se uzamyká (obr. 28). Tento závěr se v loveckých zbraních téměř nepoužívá, ale používá se u samonabíjecích pistolí s většími výkony.

 

  • Dynamicky závěr s dlouhým zpětným pohybem hlavně

Ve zbraních tohoto druhu se hlaveň se závěrem pohybuje až do zadní polohy závěru, kde se závěr zachytí a hlaveň se účinkem předsuvné pružiny vrací zpět do původní polohy. Přitom se hlaveň odemkne, otevře a vyhodí nábojnici.

Když hlaveň dosáhne přední polohu, uvolní se záchyt závěru a závěr se vrací do přední polohy pomocí své předsuvné zpruhy, přičemž zasune do nábojové komory nový náboj. Nakonec se závěr uzavře a uzamkne (obr. 29).

Tento princip se používá u celé řady samonabíjecích brokovnic například FN, BrowningRemington a u samonabíjecí brokovnice ČZ 241.

 

Zveřejněný text je obsažen v publikaci Tomáš Křivjanský: Myslivecké střelectví, kterou vydalo vydavatelství EPOS (www.epos.sk) v tištěné podobě.

08.08.2017
Tomáš Krivjanský
Zpět
banner right