banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Myslivecký odborník radí

Náboje Super Black Star a Super Black Magnum

Náboje Super Black Star a Super Black Magnum

Super Black Star

Byl náboj s papírovou lakovanou nábojnicí, černé barvy a bílým potiskem. Prodával se v modro černých krabičkách po 10 nebo 25 kusech (obr. 5). Byl určený pro sportovní střelbu a pro lov drobné srstnaté a pernaté zvěře.

Při porovnání s předními zahraničními výrobky v rámci Evropy byl z hlediska konstrukce novým typem náboje. Měl větší pevnost jednotlivých částí i celku a proto byl vhodný zejména pro samonabíjecí zbraně. Plášť nábojnice byl vyráběn ze speciálního sulfátového černého papíru. Modernost konstrukce spočívala v tom, že papírové dno i výztužnou vložku nahradil jediný výlisek ze speciální umělé hmoty, který s kováním vytvářel pevnou sestavu. Kování mělo výšku 12,5 mm. Konstantní rozměry jednotlivých dílů zaručovaly pravidelný vývin výstřelu a dobré krytí s ohledem na jednotný spalovací prostor a následné lepší využití hnací náplně. Rozsáhlými zkouškami bylo dokázáno, že hodnoty počátečních rychlostí hromadných střel a jejich rozdíly v závislosti na měřených maximálních tlacích byly ve velmi úzké toleranci.

Nábojnice měla zápalku VI SB – krytý zápal s nárazovou složí Neroxin. Náboj svými balistickými hodnotami, velkou počáteční rychlostí hromadné střely, výborným krytím a velikou průbojností broků představoval kategorii nejjakostnějšího výrobku. Pro zvýšení trvanlivosti označení na povrch pláště se používala pigmentová folie.

Náboje byly vyráběny v rážích 12, 16 a 20 s délkou nábojnice 70 mm, uzavíraly se hvězdicí. Při délce nábojnice 65 mm se uzavíraly pomocí papírové nebo plastické transparentní krytky zakroužením. Váha hromadné střely v náboji s délkou nábojnice 70 mm byla v ráži 12 – 35,4 g; 16 – 30,1 g a 20 – 26,6 g.

Váha hromadné střely v náboji s délkou nábojnice 65 mm byla v ráži 12 – 35,4 g; 16 – 28,4 g a 20 – 24,8 g. Všech šest typů uvedených nábojů podle rozdílu kalibrů, délky nábojnice a hmotnosti hromadné střely bylo plněno litými broky o průměrech 2,25; 2,5; 2,75; 3,0; 3,25; 3,5; 3,75 a 4,0 mm. Tak vznikla široká škála 48 typů nábojů, která umožňovala myslivcům široký výběr v rámci vlastních schopností, druhu zbraně a použitelnosti na jednotlivé druhy zvěře. Velikost broků byla vytištěna na obvodu pláště nábojnice.

Super Black Star Magnum

Byl to náboj s papírovou lakovanou nábojnicí, černé barvy a bílým potiskem. Prodával se v krabičkách po 25 kusech. Byl určen pro lov vodní pernaté zvěře se zřetelem na vysokou hmotnost hromadné střely. Celková konstrukce náboje byla totožná s nábojem Super Black Star, jen délka nábojnice byla 76 mm (obr. 6). Délka kování byla stejná t. j. 12,5 mm. Váha hromadné střely 39,0 g. Náboj se vyráběl v ráži 12 Magnum v šesti typech s průměrem broků v náplni 2,75; 3,0; 3,25; 3,5; 3,75 a 4,0 mm.

Náboj Black Star Magnum v řezu

 

Zveřejněný text je obsažený v publikaci Tomáš Krivjanský: Myslivecké střelectví, kterou vydalo vydavatelství EPOS (www.epos.sk) v tištěné podobě. 

24.03.2015
Tomáš Krivjanský
Zpět
banner right