banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Myslivecký odborník radí

Lovecké kulovnice opakovací

Lovecké kulovnice opakovací

Lovecké kulovnice opakovací

Předchůdcem kulovnice „Z“ byla předválečná lovecká kulovnice vzoru Mauser, odvozená z vojenské pušky vz. 24. Kulovnice se vyráběla jen v ráži 8 x 57 s univerzálním vývrtem v polích 7,85 mm.

Kulovnice Z

Ráže: 6,5 x 57, 7 x 57, 7 x 64, 8 x 57 S, 8 x 60 S.

Výrobce: Zbrojovka Brno, n. p., ČSSR.

Charakteristika: Opakovací kulovnice s plochou otvíratelnou schránkou na pět nábojů. Závěrový systém se shodoval se závěrem vojenské opakovačky vz. 24 (resp. Mauser vz. 98). Odchylky byly nepatrné. Pojistka na levé straně zajišťovala úderník. Spoušť s napínáčkem, pevná mířidla a jiný tvar pažby.

Technické údaje: Váha 3,10 – 3,25 kg, délka hlavně u celopažbené varianty – 550 mm, u polopažbené – 600 mm.

Kulovnice ZG 47

Ráže: 7 x 57, 7 x 64, 8 x 57 S, 8 x 60 S, 8 x 64 S, 9,3 x 62, .30-06 Springfield a .270 Win.

Výrobce: Zbrojovka Brno, n. p., ČSSR.

Charakteristika: opakovací kulovnice s dvojřadovou schránkou s výklopným dnem na 5 nábojů (4 náboje r. 9,3 x 62). Zdokonalený závěrový mechanismus je z kulovnice Z. Pojistka na pravé straně zajišťovala úderník i kliku závěru proti otevření. Nový spoušťový mechanismus, tzv. blesková spoušť, umožňoval nastavení odporu od 7 do 19 N, při délce spuštění od 2 do 4 mm, proto nepotřeboval doplnění napínáčkem.                               Muška byla vyměnitelná. Jednoplátkové hledí na 200 m, stranově stavitelné. Na pouzdro závěru se mohl nízkým držákem přichytit puškový dalekohled. Hlaveň byla v předpažbí volná, připevněná pouze speciální spojkou, která dovolovala pohyb hlavně při zahřívání. Polopažba s pistolovou rukojetí později Monte Carlo.                                                                        

Byla to známá „Galaška“, pojmenovaná po českém konstruktérovi loveckých zbraní Otakaru Galašovi.

Technické údaje: váha cca 3,5 kg, délka hlavně 600 mm.

Kulovnice FOX (ZKB 680) a FOX mod. 2

Ráže: .222 Remington 5,6 x 43 a .223 Remington 5,6 x 45

Výrobce: Přesné strojírenství, n. p., Uherský Brod ČSSR. Tyto zbraně se už nevyrábějí. Nahradil je nový typ ČZ 527.

Charakteristika: opakovací kulovnička s vyjímatelným plochým jednoranovým zásobníkem na 5 nábojů. Zbraň FOX model (ZKB 680) vznikla z kulovničky Brno ZKW 465 prodloužením hlavně a snížením váhy (obr. 1).

 

Zbraň FOX model 2 vznikla z předcházející kulovničky FOX model (ZKB 680) uzavřením horní části pouzdra závěru a pochromováním závěru a spouště (obr. 2).

Mířidla jsou mechanická, otevřená. Muška je zasunutá zepředu a zajištěna odpérovanou západkou, co umožňuje jednoduchou výměnou za jiný tvar (perličková, obdelníková, kruhová) a jinou výšku. Volitelnost ve výšce je po 0,1 mm. Muška má možnost stranové korekce. Muška je opatřena chránítkem. Hledí je sklopné a regulovatelné do stran.

Pouzdro závěru je nové konstrukce. Je vyrobeno z výkovku z kvalitního materiálu, protože je velmi namáhanou součástí. Do pouzdra závěru je zašroubována hlaveň. Ústí hlavně je zaoblené.

Má opěrné plochy pro uzamčení závěru. A jsou zde umístěny další mechanismy – pojistka, spoušťový mechanismus, záchyt závěru, vyhazovač. Na horní části závěru jsou drážky pro nasunutí puškového dalekohledu.

Rovněž uzamykání je nově řešeno. Závěr se uzamyká dvěma předními ozuby v přední části závěru a má úhel otočení 90°. Rozdíl oproti systému Mauser je v tom, že levý uzamykací ozub nemá drážku pro vytahovač a tím se zvýšila pevnost uzamčení. Třetí uzamykací ozub je u kliky závěru. Vyjmutí závěru z pouzdra se provede zatlačením na rýhovanou destičku v levé části pouzdra závěru. Otočná pojistka je umístěna na pravé straně pouzdra závěru a zajišťuje rovněž závěr proti nežádoucímu otevření.

Pažba je ořechová standardní nebo luxusní Monte Carlo U s lícnicí popř. Monte Carlo U Combi. Je dobře tvarovaná, opatřena rybinou a vysokým leskem. Spodní poutko na řemen je pod lícnicí. Horní poutko je na prstenci, který je upevněn na hlavni. Zbraň se výborně nosí a nesklouzává do vodorovné polohy.

Název FOX (v překladu liška) se nevztahuje na doporučení k lovu pouze teto zvěře. Jako platí o kulovničce .22 Hornet, že má razanci kulovnice, tak .222 a .223 Remington jsou už kulovnicemi v plném rozsahu, protože se na ně nevztahuje žádné zákonné omezení. To znamená, že ve smyslu platných zákonů se u nás může použit pro odstřel veškeré zvěře včetně medvěda a to bez obav, že by mohli být proti střelci vznešeny námitky. Není tedy zdůvodnitelné ani opodstatněné, když se vyvozuje postih proti myslivci, který složí touto zbrani třeba 200 bodového jelena.

K výkonu těchto zbraní a jejich použití v lovectví se vrátíme v dalším textu při uplatněni kulových nábojů vybraných kalibrů.

Technické údaje: délka zbraně 1077 mm, váha 2,6 kg, délka hlavně 600 mm, 6 drážková hlaveň.

Zveřejněný text je obsažený v publikaci Tomáš Krivjanský: Myslivecké střelectví, kterou vydalo vydavatelství EPOS (www.epos.sk) v tištěné podobě. 

30.06.2015
Tomáš Krivjanský
Zpět
banner right