banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Myslivecký odborník radí

Jednotlivé typy bicích mechanismů

Jednotlivé typy bicích mechanismů

Zámek Anson & Deelley

V roce 1875 si angličtí puškaři z Birminghamu Anson a Deeley dali patentovat bicí mechanismus, který jako první využil sklopný pohyb hlavní pro napnutí bicího mechanismu stlačením bicích pružin.

Do této doby se napínal bicí mechanismus pomocí otočné spodní závěrové páky, což bylo velmi nepraktické. Výhoda tohoto uspořádáni je ještě v tom, že v místě uložení mechanismu (obr. 1) je lůžko odlehčené a přitom dostatečně pevné a odolné.

 

Bicí mechanismus je uložen v bočních drážkách a skládá se z těchto součástí: kladívko, napínací páka, spoušťová páka, bicí pružina a pružina spoušťové páky.

 

Jednotlivé součásti jsou otočné na čepech. Kladívko se napíná napínací pákou, která je výkyvná okolo čepu. Při sklopení hlavní stlačuje předpažbí přední rameno páky, zatímco druhé rameno naklápí kladívko a tím se také stlačuje bicí pružina. Kladívko se vyklopí tak daleko, až zachytí spodním ozubem za spoušťovou páku, která ho drží v napnutém stavu.

Uvolněním spoušťové páky pohybem jazýčku spouště je kladívko energii stlačené zpruhy vrženo dopředu a zápalníkem, který je upravený přímo na kladívku nebo samostatně v čele závěrového lůžka, udeří na zápalku náboje. Tento mechanismus je velmi jednoduchý a spolehlivý. Tvoří ho v podstatě řada dvojramenných pak navzájem na sebe působících. Spoušťová páka může zachytávat kladívko buď dole (obr. 1 a 3) nebo nahoře (obr. 2).

                                     

Tento princip však vyžaduje použití tzv. listové pružiny, tež nazývané „V“ pero. Tato pružina pokud je správně vyrobená a dimenzovaná, poskytuje dostatečnou energii pro iniciaci všech druhů brokových i kulových nábojů a je ve srovnání s vinutými zpruhami velmi elastická.

 

Systém Greener

Podobné uložení zámku jako v systému Anson & Deeley použil i anglicky puškař Greener. V tomto systému jsou napínací páky nahrazené jedinou pákou, která je uchycena na háku hlavní.

Tato páka zachytává zespodu za boční výstupky kladívek, které vyčnívají do otvorů pro háky hlavní. Při sklápění hlavní se kladívka současně zdvíhají a napínají se bicí zpruhy (obr. 4).

 

Obr. 4. Bicí mechanismus Greener

 

1 lůžko, 2 předpažbí, 3 kladívko, 4 spoušťová páka, 5 bicí pružina („V“), 6 napínací páka, 7 tlačítko napínací páky

V různých variantách se podobné systémy používají i v některých současných zbraních, například v brokové kozlici Winchester model 101.

 

Zveřejněný text je obsažen v publikaci Tomáš Křivjanský: Myslivecké střelectví, kterou vydalo vydavatelství EPOS (www.epos.sk) v tištěné podobě.

29.08.2017
Tomáš Krivjanský
Zpět
banner right