banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Myslivecký odborník radí

Flobertky

Flobertky

Tyto zbraně se v současné době nevyrábějí, ale protože, že je někteří myslivci vlastní, zmíníme se o nich.

Flobertka je jednohlavňová zbraň - jednuška - ptáčnice, případně dvouhlavňová zbraň, dvojkaptáčnice s hladkým vývrtem hlavně.

Je určena pro střelbu náboji s okrajovým zápalem systému Flobert. Střílí se z ní brokovými náboji s hromadnou střelou, ale i náboji s kulovou střelou. Flobertky se vyráběly v různých rážích, nejčastěji 4, 6 a 9 mm (obr. 1), přičemž v myslivosti má určité uplatnění ráže 9 mm pro odstřel malé zvěře škodné srstnaté i pernaté na vzdálenost maximálně 25 m.

Ještě dnes se setkáváme s mylným označením malorážky jako „flobertka“, které pochází od použití nábojů s okrajovým zápalem.

V každém malorážkovém náboji ráže .22 t. j. 5,6 mm je použity kromě nárazové slože, (vtírané nebo lisované do dutého okraje nábojnice), též střelný prach, který vypuzuje střelu z drážkované hlavně zbraně.

U kulových nábojů systému „Flobert“ se používá k vypuzení střely z hlavně pouze nárazová slož umístěna v okraji nebo na dně nábojnice. U brokových nábojů systému „Flobert“ se též používá střelný prach a tombaková nábojnice je nastavena papírovým toulcem.

Zásadní rozdíl mezi malorážkou a flobertkou je v provedení hlavně, malorážka má vývrt drážkovaný, kdežto flobertka hladký. Proto se flobertka zařazuje mezi brokové zbraně.

Střelivo

Blanické strojírny, n. p., Vlašim, ČSSR, vyráběl náboje s okrajovým zápalem systému „Flobert“ v ráži 4 a 6 (9) mm (obr. 1) s kulovými olověnými střelami průměru 4,45 mm a 5,72 mm. Ráže 4 mm má váhu střely 0,55 g, a rychlost střely V 12,5 195 m/s a energii 1,2 kpm. Ráže 6 mm má váhu střely 1,10 g, a rychlost střely V 12,5 210 m/s a energii 4,9 kpm.

Z uvedeného vyplývá, že tyto střely mají značnou dopadovou energii a při střelbě je nutno dbát zvýšené opatrnosti. Při počáteční rychlosti 210 m/s prostřelí střely desku z měkkého dřeva o tloušťce 10 mm.

Sellier & Bellot, a. s., Vlašim, ČR, vyrábí tři druhy nábojů systému Flobert (obr. 2 a tab. 1):

  • ráže 4 mm RANDZ CURTE – s kulatou poměděnou olověnou střelou. Nábojnice je mosazná - poniklovaná. Váha střely je 0,5 g. Počáteční rychlost V0 je 290 m/s a úsťová energie E0 je 21 J,
  • ráže .22 Flobert CB – se špičatou poměděnou olověnou střelou. Nábojnice je mosazná. Váha střely je 1,15 g. Počáteční rychlost V0 je 275 m/s a úsťová energie E0 43 J,
  • ráže 6 mm Flobert ME SHORT – s kulatou olověnou střelou. Nábojnice mosazná. Váha střely 1,05 g. Počáteční rychlost V0 275 m/s a úsťová energie E0 40 J.

Zveřejněný text je obsažen v publikaci Tomáš Křivjanský: Myslivecké střelectví, kterou vydalo vydavatelství EPOS (www.epos.sk) v tištěné podobě.

07.02.2017
Tomáš Krivjanský
Zpět
banner right