banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Myslivecký odborník radí

Druhy střel kulových nábojů S & B v řezu (staré a nové značení)

Celoplášť – C = FMJ – Full Metal Jacket

C – (celoplášť) – staré označeni (obr. 3), celoplášťová střela – nové označení FMJ – Full Metal Jacket (obr. 4). Olověné jádro je celé uzavřené v kovovém plášti. Se zřetelem na pevnou konstrukci vytváři většinou hladký průstřel nebo se při zásahu cíle nedeformuje. V Blanických strojírnách, n. p., Vlašim, ČSSR se vyráběla pouze v ráži 5,6 mm. Sellier & Bellot, a. s., Vlašim, ČR, rozšířil o výrobu ráže 6,5 x 55 SE, 7 x 57, 7 x 57 R, 7 x 64, 7 x 65 R, .303 British, .30 Carabine, .308 Winchester, .30-06 Springfield, 7,62 x 39, 7,62 x 54 a 8 x 57 JS. Používá se na odstřel trofejní pernaté a malé srstnaté zvěře a pro sportovní střelbu.

      Celoplášťová střela v řezu

 

Měkký hrot – MH = S PP – Soft Point

 

MH (měkký hrot) – staré označení polopašťová střela – nové označeni SP – Soft Point (obr. 5). Skládá se z kovového pláště a olověného jádra, které je v přední části obnažené a při zásahu cíle se deformuje do hřibovitého tvaru, což zlepšuje smrtící účinek. Laboruje se do většiny typů kulovnicových nábojů a podle ráže a hmotnosti se používá na lov spárkaté zvěře.

 Poloplašťová střela v řezu

 

Měkký hrot prosekávací – MHP = SPCE – Soft Point Cutted Edge

 

MHP (měkký hrot prosekávací) staré označení (obr. 3), poloplašťová střela s prosekávací hranou - nové označení SPCE Soft Point Cutted Edge. Prosekávací hrana současně částečnězaškrcuje olověné jádro. Účinek střely závisí na odporu cíle. V slabší zvěři se střela rozkládá méně jako v silnější. Je vhodná pro lov spárkaté zvěře.

 Poloplašťová střela s prosekávací hranou v řezu

 

Měkký hrot prosekávací s dvojitým jádrem – MHP – DC

 

MHP DC (Dual Core) (měkký hrot prosekávací s dvojitým jádrem), poloplašťová střela s prosekávací hranou a dvojitým jádrem staré označení. Střela má jádro vyrobené ze dvou různě tvrdých slitin olova. Přední měkčí část je lehce deformovatelná. Zadní tvrdší část zachovává svůj tvar. Tento druh střely v sobě spojuje účinnou ranivost s velkou průbojností. Je vhodná pro lov vitální zvěře.

 Poloplášťová střela s prosekávací hranou a dvojitým jádrem v řezu

 

Dutý hrot s kuklou – DHK = HPC – Hollow Point Cavity wiith copper ball

 

DHK – (dutý hrot s kuklou) – staré označení (obr. 3), tříštivá střela krytá – nové označení HPC – Hollow Point Cavity with copper ball. Střela má v přední části tříštivou dutinu, která je zakryta měděnou kuklou. Dutina zvyšuje deformaci střely při zásahu cíle. Tento typ střely má velký tříštivý účinek v hloubce cíle a proto se používá pro lov těžké vitální zvěře a šelem. 

 Střela s dutým hrotem s kuklou  v řezu

 

Dutý hrot – DH = HPBT – Hollow Point Boat Tail

DH – (dutý hrot) – staré označení, tříštivá střela – nové označení HPBT – Hollow Point Boat Tail Speciální biogivální střela s tříštivou (expansivní) dutinou v přední části. Olověné jádro je zakryto kovovým pláštěm. Má výborné balistické vlastnosti a vynikající přesnost. Je vhodná pro sportovní střelbu a lov spárkaté zvěře.

  Střela s dutým hrotem v řezu

 

SBT – SPITZER BOAT TAIL

SBT – (Spitzer Boat Tail) – nová poloplášťová střela Game King® – SIERRA se zúženou zadní částí. Je konstruována pro lov na větší vzdálenosti, kde její přesnost a účinek mají rozhodující vliv na výsledek střelby. Areodynamická konstrukce střely s tvarem zadní části lodě významně snižuje odpor vzduchu. Výsledkem je nižší úbytek rychlosti, vyšší dopadová energie, plošší dráha letu a menší odchylka vlivem bočního větru než u srovnatelných střel s plochou zadní částí. Sellier & Bellot, a. s., Vlašim, ČR ji začal vyrábět od září roku 2002.

  Nová poloplašťová střela Game King® – SIERRA

 

L ad (L.) – olověná střela bez pláště

Hard Lead (H.L. ) – střela z tvrdého olova bez pláště

Pointed (Ptd.) – zahrocená špička

Flat Point (Flat či FL.) alebo Flat Nose (F. či F. N.) – plochá špička

Round Nose (R. N. či R.) – zakulacená špička

Zveřejněný text je obsažený v publikaci Tomáš Krivjanský: Myslivecké střelectví, kterou vydalo vydavatelství EPOS (www.epos.sk) v tištěné podobě. 

 

13.02.2015
Tomáš Krivjanský
Zpět
banner right