banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Myslivecký odborník radí

Deformace základních typů mysliveckých kulových střel po střelbě do balistické želatiny

Střela FMJ – staré označení C

Celopášťová střela (celopášť) – složená z olověného jádra, které je uzavřené v kovovém plášti. S ohledem na pevnou konstrukci vytváří střela hladký průstřel a při zásahu cíle se nedeformuje. Používá se na lov dravé zvěře srstnaté i pernaté – trofejové, též na sportovní střelbu.

 Celopášťová střela

Střela SP – staré označení MH

Poloplášťová střela (měkký hrot) – složená z kovového pláště a olověného jádra. Olověné jádro, které je v přední části obnažené se při zásahu deformuje do hřibovitého tvaru, což zlepšuje jeho účinek. Používá se do většiny typů kulových nábojů a podle kalibru a hmotnosti se používá zejména na lov spárkaté zvěře.

 Poloplášťová střela

Střela SPCE – staré označení MHP

Polopášťová střela s prosekávací hranou (měkký hrot prosekávací) má na plášti prosekávací hranu, která částečně zamyká olověné jádro. Její účinek závisí na odporu cíle. U slabší zvěře se deformuje méně než u silnější. Je vhodná pro lov spárkaté zvěře.

Poloplášťová střela s prosékávací stranou

Střela HPC – staré označení DHK

Tříštivá střela krytá (dutý hrot s kuklou). Speciální střela s tříštivou dutinou v přední části, která je zakrytá měděnou kuklou. Kukla zlepšuje balistické vlastnosti střely. Střela má značný tříštivý účinek v hloubce cíle, proto se používá na lov těžké vitální zvěře a šelem.

 Tříštivá střela krytá

Střela HPBT – staré označení DH

Speciální tříštivá střela biogivální s tříštivou dutinou v přední části (dutý hrot). Je složena z olověného jádra, které je obalené kovovým pláštěm. Vyznačuje se výbornými balistickými vlastnostmi a vynikající přesností. Je vhodná pro lov spárkaté zvěře a sportovní střelbu.

 Speciální biogivální tříštivá střela

 

Zveřejněný text je obsažený v publikaci Tomáš Krivjanský: Myslivecké střelectví, kterou vydalo vydavatelství EPOS (www.epos.sk) v tištěné podobě. 

 

 

17.02.2015
Tomáš Krivjanský
Zpět
banner right