banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Myslivecký odborník radí

BICÍ A SPOUŠŤOVÉ MECHANIZMY MYSLIVECKÝCH ZBRANÍ

BICÍ A SPOUŠŤOVÉ MECHANIZMY MYSLIVECKÝCH ZBRANÍ

Bicí mechanismy mysliveckých zbraní dělíme na:

  • bicí mechanismy brokových a kombinovaných mysliveckých zbraní,
  • bicí mechanismy kulových mysliveckých zbraní.

Spoušťové zařízení mysliveckých zbraní dělíme na:

  • dvouspoušť,
  • jednospoušť,
  • napínáčky.

 

Bicí mechanizmy mysliveckých zbraní

  • Bicí mechanismy brokových a kombinovaných mysliveckých zbraní

Bicí mechanismus v mysliveckých zbraních slouží k roznětu zápalky uložené v náboji.

Hlavní části mechanizmu tvoří:

  • úderník,
  • zápalník,
  • bicí pružina a
  • záchyt úderníku.

Bicí mechanismus způsobuje úder kladívka nebo kohoutku na zápalník prostřednictvím úderníku. Energie k tomu potřebná se nashromáždí stlačením bicí zpruhy. V některých případech tvoří úderník a zápalník dvě samostatné části.

Úderník je součástí bicího mechanismu, který přenáší energii bicí zpruhy na zápalník.

Úderníky dělíme na:

  • přímoběžné a
  • otočné. Otočný úderník bez výstupku pro ruční napínání palcem nazýváme kladívkem a s výstupkem pro ruční napínání palcem nazýváme kohoutkohoutek.

Zápalník je samostatná součást bicího mechanismu nebo ta část úderníku, který bezpřostředně odevzdává energii bicí zpruhy zápalce. Tvar hrotu zápalníku musí být takový, aby byla energie na zapálení zápalky dostatečná, a aby nebylo přeraženo dno zápalky.

Zámek je bicí mechanismus umístěný na samostatné základně, vkládané do lůžka zbraně.

Takto vyrobený mechanismus se používal v předovkách. V současnosti se zejména v opakovacích a samonabíjecích zbraních používají různé bicí mechanismy a proto o zámcích mluvíme především ve spojitosti se závěry lůžkovými.

 

Podle umístění zámkové desky v lůžku zbraně známe zámky:

  • postranné a
  • lůžkové.

U postranních zámků tvoří jejich základnu boční odebíratelný zámkový plech. Tyto zámky se dále dělí na přední, u kterých je bicí pružina umístěna před kladívkem a zadní, u kterých je pružina umístěna za kladívkem.

Lůžkové zámky se dělí na zámky soustavy Anson & Deeley, u které je bicí mechanismus umístěn ve vybrání na bocích lůžka a bicí pružina je před kladívkem, a na zámky soustavy Blitz, u které je bicí mechanismus umístěn buď pevně nebo na vyjímatelné desce ve spodní části lůžka, přičemž bicí pružina je umístěna za kladívkem. Záchyty kladívek jsou buď jednoduché nebo dvojité, u nichž druhý záchyt tvoří tzv. pádovou pojistku.

 

Napínání bicího mechanismu

Napínání bicího mechanismu se provádí buď ručně nebo samočinně při otevírání a zavírání závěrů.

U některých typů zbraní, které mají vnější kohouty (lankasterky) se musí kohout před výstřelem napnout ručně. Napínání bicího mechanismu může být též odvozené od pohybu ovládací páky uzamykacího mechanizmu například v soustavě IDEAL.

Některé zbraně mají napínání bicího mechanismu kombinované, t. j. buď samočinné, které je odvozeno od pohybu hlavní při otevírání zbraně, nebo ručně pomocí menších vnějších kohoutků. Tyto zbraně nazýváme korunovky.

Při úderu kohoutku na zápalník přečnívá tento z čela závěru. Aby přečnívání nebránilo sklopení hlavní, je zbraň konstruovaná tak, že kohoutek je bezprostředně po úderu oddálen od zápalníku. Toto uspořádání se nazývá odskok.

Zveřejněný text je obsažen v publikaci Tomáš Křivjanský: Myslivecké střelectví, kterou vydalo vydavatelství EPOS (www.epos.sk) v tištěné podobě.

15.08.2017
Tomáš Krivjanský
Zpět
banner right