banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Myslivecký odborník radí

.270 Winchester – 6,9 x 64 v lovecké praxi

.270 Winchester – 6,9 x 64 v lovecké praxi

Tato ráže je použita v těchto zbraních:

  • ZKK 600 (K),
  • ČZ 550 Standard, Lux, FS, American, Scandinavia, Battue, Batue FS (K).

Střelivo: Blanické strojírny, n. p., Vlašim, ČSSR, vyráběl v této ráži náboj pouze s jednou střelou, což je z hlediska volby druhu střely (náboje) nevýhodou.

Střela č. 888, typ MH (poloplášťová s měkkým hrotem). Maximální průměr střely je 7,04 mm. Tvar nábojnice je štíhlý, mírně kuželový. Náboj je bezokrajový se středovým zápalem (obr. 1).

 

 

Obr. 1. Náboj ráže .270 Winchester a značení na dna nábojnice

Plnil se prachem Sm-2. Střední maximální tlak spotřebních nábojů Pmax je 370 MPa, jednotlivý maximální tlak spotřebních nábojů 1,15 Pmax je 425 MPa. Střední maximální tlak skupiny zkušebních nábojů 1,3 Pmax je 481 MPa. Počáteční rychlost střely V0 800 m/s. Úsťová energie E0 je 316 kpm/3100 J (tab. 16).

 

Balistické hodnoty náboje .270 Winchester jsou v tab. 16 18.

Sellier & Bellot, a. s., Vlašim, ČR vyrábí náboj s jedním druhem střely: č. 2927 (888) poloplášťová SP (MH). Váha střely 9,7 g a náboje 25,4 g. Délka náboje 82,3 mm. Počáteční rychlost střely V0 800 m/s a úsťová energie E0 3104 J. Optimální nástřelná vzdálenost (ONV) 162 m (tab. 17). Balistické hodnoty pro nástřelnou vzdálenost (NV) 100 m jsou v tab. 18.

 

Uplatnění v lovecké praxi

Je to kulovnice střední ráže, ale s velmi vysokým výkonem dopadové energie v průběhu dráhy střely v prvních stovkách metrů. Její výkon se muže přirovnat k ráži 7 x 64 nebo 7 x 65 R.

Má však o něco lepší balistické vlastnosti. .270 Winchester je zbraň, která se svým výkonem zařazuje do skupiny velmi silných a účinných kulových loveckých zbraní. Je vhodná pro odstřel nejsilnějších kusů zvěře, které se vyskytují v našich podmínkách.

Střela je uzpůsobena pro odstřel srnčí, jelení, dančí, mufloní a černé zvěře. Přední část střely je dost měkká a při nárazu na tvrdší překážku u srnčí zvěře způsobuje znehodnocení zvěřiny. Zvěř zasažena touto ráží zpravidla hyne po výstřelu, jisteže při správném zásahu na komoru.

Při použití této ráže pro odstřel jelení, dančí, mufloní a černé zvěře se kladně projeví vhodnost a dobrý tvar střely (velká průbojnost) na větší vzdálenost. Při správném zásahu se projeví vysoký smrtící účinek této ráže. Je však nutno mít na paměti, že střela má vysokou rychlost a střílet v křoví a hustém porostu je velmi riskantní.

  • Tato ráže je nevhodná pro odstřel trofejové malé, užitkové a škodné zvěře.
  • Doporučujeme ji v revírech s převládajícím odstřelem velké zvěře a tam, kde předpokladáme odstřel na větší vzdálenosti. Zpětný ráz je menší než u zbraní podobné ráže, ale s těžší střelou. Při střelbě touto ráží na větší vzdálenosti bývají prostřelené i těžší kusy zvěře, což velmi ulehčuje dohledávání.

 Zveřejněný text je obsažen v publikaci Tomáš Krivjanský: Myslivecké střelectví, kterou vydalo vydavatelství EPOS (www.epos.sk) v tištěné podobě.

    

30.12.2015
Tomáš Krivjanský
Zpět
banner right