banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Myslivecký odborník radí

Založení slovenského klubu sokolníků

Založení slovenského klubu sokolníků

Renesance sokolnictví na Slovensku měla za následek založení Slovenského klubu sokolníků. Přinášíme přehledně zpracované informace o úlohách a práci tohoto klubu a také si připomeneme první sokolnické setkání. Nejdříve se však vrátíme k práci prvního vycvičeného orla v bývalém Československu jménem Syrta.

 

Na podzim 1964 Syrta ulovil v Liptovském Hrádku v lokalitě "Borová Sihoť" první lišku.

Jsem rád, že jsem v ten podvečer byl při tom a navzdory zhoršené viditelnosti lov nafotografoval (obr. 1 a 2). Obrázek č. 55. na straně 183 v Sternbergově knize "Sokolnictví" nakreslil podle mých snímků Ivan Maroš, neboť na fotografii se liška nedala dobře rozeznat. Pouze vlevo od levého orlího stojáka se rýsovala hlava lišky s bílou tlamou. Na fotografii však lze vidět perfektní vázání drápy téměř na hlavě a za krkem. Před touto liškou měl Syrta "na svědomí" několik toulavých koček a psů.

 

Obr. 1: Syrta křídlem brání svůj úlovek - první lišku ulovenou orlem v Československu.

 

Obr. 2: Ivan Maroši se Syrtem, prvním vycvičeným orlem skalním v ČSSR (v roce 1964).

Na podzim 1965 se tři členové sokolnické kroužku při SLTS v Liptovském Hrádku (Ivan Maroše, Michal Dupkala a já) zúčastnili s MUDr. Jiří Brdičkem a jeho synem Ivanem na akci spojené s přednáškou o dravých ptácích a sokolnictví, jakož i s ukázkou praktického lovu s jestřáby v honebním revíru u Brna (obr. 3).

 

Obr. 3: Zleva Ivan Maroši, Michal Dupkala a Tomáš Krivjansky ze SLTS v Liptovském Hrádku spolu s MUDr. Jiřím Brdičkou a jeho synem Ivanem z Říčan u Prahy na sokolnické akci spojené s přednáškou o sokolnictví a praktickým lovem s jestřábem v honitbě u Brna v roce 1965.

 

Založení Slovenského klubu sokolníků

Slovenský klub sokolníků při Ústředním výboru Slovenského mysliveckého svazu v Bratislavě byl založen 17. dubna 1971 v prostorách Vysoké školy lesnické a dřevařské ve Zvolenu za účasti 41 Slovenských sokolníků, zástupců SPZ a státní ochrany přírody (obr. 4 a 5).

 

Obr. 4: Pracovní předsednictvo zakládající schůze Slovenského klubu sokolníků.

 

Obr. 5: Pracovní předsednictvo zakládající schůze Slovenského klubu sokolníků: zleva Ivan Maroši, Ing. Pavel Hell, CSc .; Marián Poliak a Tomáš Krivjansky dne 17. dubna 1971 ve Zvolenu.

 

Do výboru klubu byli zvoleni:

  • Ivan Maroši: předseda,
  • Marián Poliak: tajemník,
  • Tomáš Krivjanský: ekonom,
  • Ing. Vladimír Víťaz: poradce chovu,
  • Peter Šomek: osvětový referent,
  • Anton Grec: člen.

Do revizní komise byli zvoleni:

  • Jozef Vlčák: předseda,
  • Jan Messerschmidt,
  • Mikuláš Androvič.

Do odborného poradního orgánu byli zvoleni:

  • Dr. Štefan Danko a
  • Dr. Ondrej Harvan.

Účel a práce klubu

Účelem klubu je přispívat k ochraně slovenských dravců, rozvíjet tradice sokolnictví, spolupracovat s orgány ochrany přírody a výzkumnými organizacemi a evidovat členy klubu a všechny dravce, které chovají. Klub dále rozvíjí spolupráci s českým klubem a dalšími sokolnickými organizacemi v zahraničí. Každoročně pořádá setkání sokolníků i s mezinárodní účastí a předváděním dravců pro veřejnost.

První sokolnické zkoušky

Dne 24. 6. 1972 ÚV SPZ schválil za zkušebních komisařů pro sokolnické zkoušky Ivana Marošiho, Tomáše Krivjanského, Ing. Vladimíra Vítěze, Mariána Poláka a Petra Šomeka.

Poprvé v novodobé historii slovenského a československého sokolnictví uspořádal Slovenský klub sokolníků v roce 1972 sokolnické zkoušky ve Slovenském národním muzeu v Bratislavě pod vedením RNDr. Branislava Matouška, CSc. Zkoušku absolvovalo 13 kandidátů, z toho 9 prospělo s vyznamenáním. Za český Klub sokolníků se zúčastnil jeho předseda Václav Svoboda s manželkou (obr. 6).

 

Obr. 6: Po první sokolnické zkoušce před Slovenským národním muzeem v Bratislavě v roce 1972; zleva: Peter Husák, Anton Moravčík, Václav Svoboda, Květa Svobodová s dcerkou, Vojtech Hayden a Mikuláš Androvič.

První setkání sokolníků

První dvě setkání sokolníků (1971 a 1972) se uskutečnily v revírech Vysoké školy veterinární v Košicích pod vedením doc. Ing. Michala Špeníka, CSc. Další se konaly v revírech Majetku stálé celostátní zemědělské výstavy a Vysoké školy zemědělské v Nitře v letech 1973 a 1974 (obr. 7 a 8).

 

Obr. 7: Nástup sokolníků na setkání v Nitře v roce 1973.

 

Obr. 8: Fotografie organizačního výboru setkání v Nitře s jestřábem na rukavicích v roce 1974.

 

Klub každoročně pořádá hodnocení lovecké upotřebitelnosti pernatých dravců, na kterém se posuzuje celkový vzhled - exteriér a schopnosti dravce pro lov, poslušnost a ovladatelnost. První tři hodnocení se uskutečnily v areálu Mysliveckého výcvikového střediska městského výboru SPZ v Bratislavě - Petržalce, kde sídlilo bratislavské sokolnické středisko (obr. 9).

Každý držitel loveckého dravce musí být členem klubu sokolníků. Při lovu zvěře s loveckými dravci se vyžaduje lovecký lístek a povolení k lovu

 

Obr. 9: Účastníci prvního hodnocení dravců v areálu Mysliveckého výcvikového střediska městského výboru SPZ v Bratislavě - Petržalce na podzim 1971.

V roce 2007 oslavili slovenští sokolníci 36. výročí založení Slovenského klubu sokolníků při Slovenském mysliveckém svazu v Bratislavě.

Ve snaze o zajištění informovanosti a vzdělávání svých členů začal klub (stejně jako sokolnické organizace v zahraničí) vydávat zpravodaj - v začátcích pod názvem "Šahin" a v současnosti pod názvem "Sokoliar" (obr. 10 až 14).

 

Obr. 10:  "Informační buletin" v začátcích Slovenského klubu sokolníků a nynější "Zpravodaj". Na titulní straně je tehdejší nejstarší známý aktivní sokolník Šijen Šunes z Kazachstánu.

 

Obr. 11:  Zpravodaj klubu Sokolníků při ÚV ČMMJ (u příležitosti 20. výročí klubu).

 

Obr. 12: Zpravodaj rakouských sokolníků (u příležitosti 55. výročí klubu).

 

Obr. 13: Zpravodaj anglických sokolníků.

 

Obr. 14: Zpravodaj rakouských sokolníků.

 

V následujících částech přineseme něco z renesance sokolnictví v zemích bývalého Sovětského svazu.

Zveřejněný text je obsažen v publikaci Tomáš Krivjanský: Sokolnictví - 1. díl: Historie sokolnictví, kterou vydalo vydavatelství EPOS (www.epos.sk) v tištěné podobě.

20.06.2016
Tomáš Krivjanský
Zpět
banner right