banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Myslivecký odborník radí

Renesance sokolnictví v USA

Renesance sokolnictví v USA

Redakci českého mysliveckého časopisu Myslivost navštívil v roce 1969 předseda Západní sokolnické organizace v Kalifornii Bill McBride z města San Geronimo v USA, aby vyprávěl o sokolnictví ve Spojených státech amerických. Redakce mu v té době zprostředkovala návštěvu u MUDr. Jiřího Brdičky v Říčanech u Prahy, který se při přátelském setkání dozvěděl zajímavé údaje a informace o americkém sokolnictví:

"Sokolnictví je v USA poměrně mladým sportem. Rozšiřovat se začalo jen před několika lety. Metody výcviku a způsoby lovu jsme převzali z Evropy a Asie, kde má sokolnictví velké tradice." O sokolnictví do roku 1969 vyšly jen dvě knihy. Jedna je o japonském sokolnictví a druhá o sokolnictví v Americe. Také bylo vydáno několik brožur a v novinách a časopisech se objevilo několik článků.

 

Nejoblíbenějším dravcem je sokol stěhovavý, který je však stále vzácnější (obr. 1).

 

Obr. 1. Sokol stěhovavý: a) starý, a) mladý.

Oblíbený je i sokol prérijní, což je stepní forma sokola stěhovavého. Ve volné přírodě žije jen ve velmi odlehlých oblastech západní části USA a Kanady. Je velmi podobný evropskému rarohovi a často je s ním zaměňován. Ze sokolnického hlediska není tak dobrý jako sokol stěhovavý. Hůře se cvičí. Jen velmi málo ptáků dokáže správně "číhat", proto jsou méně oblíbení. Existují však i světlé výjimky.

Někteří sokolníci, není jich mnoho, jsou zastánci mohutných rarohů velkých, kterých si velmi cení (úvodní obrázek). Z těch, které jsem v Kalifornii měl možnost pozorovat, bylo však jen velmi málo obstojných lovců. Možná, že pro rarohy je kalifornské klima, zejména ve srovnání s Evropou, příliš teplé.

Na sokolnický lov se často používá americká forma sokola obecného. Velmi snadno se vycvičí, ale až na výjimky to není dobrý lovec.

Zajímavý let má dřemlík tundrový. Protože je to dost choulostivý dravec, na sokolnictví se používá jen zřídka v západních státech USA.

Příležitostně se do Ameriky dovezli i jiní sokoli, například sokol (obr. 2). Velcí sokoli se používají k lovu kachen, bažantů, koroptví, vran a podobné zvěře (obr. 2).

 

Obr. 2. Dvouletý lovecký sokol.

Z jestřábů se nejvíce cení houževnatý a vytrvalý jestřáb lesní (obr. 3). Evropské formě jestřába se zde dává přednost, protože je větší, má delší drápy, a při lovu větší zvěře, např. zajíců, je útočnější ".

Obr. 3. Jestřáb lesní

Po vyslovení tohoto názoru Bill McBride přiznal, že mnoho amerických sokolníků s ním nesouhlasí, protože se domnívají, že americká forma jestřába je stejně dobrá, ne-li lepší než evropská.

"Jestřábi nebyli v Americe nikdy hojní, proto se hůře získávají. Sokolníci používají i americkou formu krahujce, která je početnější. Při výcviku je trochu nervózní, ale při lovu odvádí dobrou práci (obr. 4). S jestřáby se loví malí zajíci, veverky, bažanti a někdy i kachny. Američtí zajíci nejsou tak velcí jako evropští, ale mají silnější zadní nohy. Při lovu kladou dravci houževnatější odpor ..

 

Obr. 4. krahujec.

Orli a orlici, kteří jsou zákonem chráněni a nesmí se používat v sokolnictví (obr. 5 až 8). Sokolnické vybavení dravců je podobné jako u nás. Jednotné oblečení typické pro evropské sokolníky se však v USA nenosí.

Obr. 5. Orel skalní.

Sokolníci jsou roztroušeni po celé zemi. Většina z nich jsou tzv. sváteční sokolníci, tedy amatéři, kteří mají i své pravidelné zaměstnání. Mnozí jsou organizováni v různých klubech. Pravděpodobně největší z nich je Severoamerická sokolnická asociace.

Obr. 6. Bioložka a spisovatelka Fran Chamerstresomová stála při počátcích sokolnictví v Americe.

V Kalifornii, stejně jako ve většině států USA, je na chov drahých ptáků potřebná sokolnická licence. Vydává se na rok a povoluje chov dvou dravců. Při lovu s dravcem si musí sokolník koupit i loveckou licenci.

 

 

Obr. 7. Orel skalní před útočným letem.

 

Obr. 8. Orel skalní v první fázi útočného letu.

 

Lovecká  sezóna je velmi krátká, ale vrány a podobná zvěř se mohou lovit po celý rok. Lov s jestřábem je během lovecké sezóny dost nebezpečný. Ve Spojených státech amerických je totiž množství neškolených lovců, kteří si pušku, náboje a loveckou licenci mohou koupit kdykoliv. Nevyžadují se žádné zkoušky. Takže sokolník může o jestřába, který se pořizuje stále problematičtěji, velmi snadno přijít.

V současnosti je sokolnictví v USA na velmi vysoké úrovni, i když některé typické znaky a projevy jsou od tradičního evropského pojetí dosti vzdálené. Příkladem pro Evropu by měla být velmi dobrá spolupráce s organizacemi na ochranu přírody. "

V následující části přineseme zajímavosti o sokolnické lovu v USA a porovnáme si rozdíly v sokolnických tradicích.

Zveřejněný text je obsažen v publikaci Tomáš Krivjanský: Sokolnictví - 1. díl: Historie sokolnictví, kterou vydalo vydavatelství EPOS (www.epos.sk) v tištěné podobě.

02.05.2016
Tomáš Krivjanský
Zpět
banner right