banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Myslivecký odborník radí

Lovu se sokoly se zúčastňovala i Princezna Sofie

Lovu se sokoly se zúčastňovala i Princezna Sofie

Oživit tradiční sokolnictví se podařilo v roce 1839 v Nizozemsku, kde vznikl "Royal Loo Hawking Club". Prezidentem tohoto královského klubu se stal princ Alexander Nizozemský a jeho činnost podporovala i princezna Sofia. Sokoli z Nizozemska obchodníci prodávali za vysoké ceny zájemcům do celé Evropy až do konce 19. století.

Královský klub s princem a princeznou

Prezidentem klubu se stal princ Alexander Nizozemský. Známí a vlivní šlechtici, například uherský hrabě Esterházy, kteří se stali členy klubu, buď sokolnictví aktivní vykonávali, nebo ho aspoň podporovali.

V tomto královském klubu působil Adrian Mollen, nejslavnější zástupce sokolnické dynastie Mollenovců (obr. 1). Po zániku klubu přijal nabídku knížete Trautmannsdorffa a v padesátých letech 19. století v Rakousku "cvičil rárohy z Uherska", kteří mohli pocházet i z našeho území.

 

 

Obr. 1. Adrian Mollen v stejnokroji Royal Loo Hawking Clubu.

Princi Alexandrovi se podařilo přesvědčit profesory Schlegela a Vestera van Woulverghena, aby napsali uznávané dílo o sokolnictví "Traité de Fauconnerie" (obr. 2 a 3).

 

 

Obr. 2. Ilustrace v díle Traité de Fauconnerie. Shora: vábidlo mezi čepičkami, sokolnické torby a čepičky.

 

 

Obr. 3. Ilustrace v díle Traité de Fauconnerie: a) poutka se zvrtlíkem a dĺžcom, BN poutka se zvrtlíkem a dĺžcom s krátkým poutkem na zvrtlíku, CN kleště, d) bodec (šídlo), prvním dnem dóza na maso, f) nastavování per, g ) jmenovky, h) chrastítko s poutkem, i) jehly na nastavování per, j) záražec, k) bodec.

Sokolnické činnost v klubu podporovala i princezna Sofia. Ráda se účastnila lovu se sokoly, sedíc na koni v dámském sedě (úvodní obrázek). Po 16 letech činnosti, čili v roce 1855, však královský klub zanikl a jeho členové se sokolnictví věnovali individuálně.

Za sokoly z Holandska platili vysoké ceny

Významným nizozemským sokolníkem byl Karl T. Mollen žijící v severním Brabantsku nedaleko města Valkenswaard. Zabýval se výrobou sokolnických potřeb a odchytem sokolů. Zemřel v roce 1936 jako 81-letý. V Brabantsku sokolníci chytali sokoly stěhovavé, vzácněji i sokoly lovecké, a to od středověku až do konce devatenáctého století. Prodávali je za vysoké ceny zájemcům z celé Evropy.

Anglie: Tradice funguje nepřetržitě

Sokolnická tradice v Evropě se kontinuálně vyvíjela pouze v Anglii. Starodávný a světoznámý "Old Hawking Club", resp. dnes "Britisch Falconers Club" podporuje a rozvíjí sokolnictví a sokolnické tradice prakticky bez přerušení.

Perské sokolnictví v publikaci

Z roku 1825 pochází málo známé dílo "Bas Naama", které autor Tajmur Mirza, syn místodržícího perské provincie Fars Aliho Husejnem, napsal pod pseudonymem Mustaki (obr. 4). Obsahuje lovecké a sokolnické pozorování, zkušenosti a znalosti autora, který patřil k největším perským sokolníkům. Zveřejnil ji v roce 1285 hidžry (od útěku Mohameda z Mekky do Medíny), tedy v roce 1907 našeho letopočtu.

 

 

Obr. 4. Titulní ornament turecké knihy o sokolnictví "Baz Naama" od Mustakiho (Tajmura Mirza), která se nachází v Ambrozianovej knihovně v Mailand, USA. V roce 1825 ji objevil a přeložil Jozef ven Hamer - Purgstal (1774 - 1856).

Slovenský polyhistor Matej Bel se v díle "Notitia Hungariae" zabýval i sokolnictvím v Rakousku, Uhersku a také na dnešním území Slovenska. V poslední části seriálu o zanikající slávě sokolnictví v Evropě se dozvíte, že válečné rakousko-uherské ministerstvo dokonce uvažovalo o možnosti využít cvičené dravci v boji.

Zveřejněný text je obsažen v publikaci Tomáš Krivjanský: Sokolnictví - 1. díl: Historie sokolnictví, kterou vydalo vydavatelství EPOS (www.epos.sk) v tištěné podobě. 

29.03.2016
Tomáš Krivjanský
Zpět
banner right