banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Zpravodajství

Bachyně vyvádí svá selata - aktuálně v přírodě

Bachyně vyvádí svá selata - aktuálně v přírodě

Příroda se pomalu probouzí ze zimního spánku a s příchodem jara se můžeme v přírodě setkávat s prvními mláďaty.

Mezi prvními vyvádí svá selata bachyně prasete divokého. 

Říje, myslivecky chrutí, probíhá od listopadu do ledna a po úspěšném říjném aktu je bachyně plná 16 až 17 týdnů. Následně pak metá v loži 4-8 selat.

 

Vlivem současných vysokých početních stavů černé zvěře dochází k chrutí i metání selat nerovnoměrně po celý rok. 

 

Černá zvěř je naší původní zvěří, která vždy upřednostňovala noční způsob života. Díky zvyšujícím se početním stavům, je tato zvěř stále častěji k vidění i během dne.

V dřívějších dobách byl jediným přirozeným nepřítelem divokých prasat vlk. Životní rovnováha prasat a vlků se udržovala do počátku 18. století, než začaly početní stavy vlků klesat. Lovit prase divoké bylo vždy pro lovce zábavou. Zprvu šlo o lov za pomocí odchytových sítí (Tenat), s následným použitím oštěpu. Tenata na černou zvěř byla podobná tenatům jelením. Jejich struktura však byla silnější a celkový rozměr byl nižší. V druhé polovině 17. století se objevují zmínky o cíleném přikrmování černé zvěře. Rod Schwarzenberků na zámku Hluboká nařizuje sběr žaludů a bukvic. Za účelem udržení prasete divokého ve své honitbě, začínají Schwarzenberkové výsadbu dubů při okrajích lesů. 

Více informací o černé zvěři si můžete přečíst ZDE. 

 

 

Ilustrační foto: Roman Mančík 

banner right
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte. Rozumím