banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Zpravodajství

Aktualita z přírody - objevují se Muflončata

Aktualita z přírody - objevují se Muflončata

Mufloní zvěř není naší původní zvěří. Archeologické nálezy kostí a lebek však dokazují přítomnost muflona na evropské pevnině.

Novější historické prameny vedou mufloní stopu na středomořské ostrovy Sardinii a Korsiku.

Domestikováním muflona došlo k základu chovu domácích ovcí a to již v době pravěku.    

Mufloni žijí ve stádech, která jsou v létě menší a v zimě větší (až 50 jedinců). Jen starší mufloni jsou zvyklí se sdružovat a žijí v oddělených skupinkách po 2 až 5 jedincích. Pouze v říji se přidávají ke stádu ostatní mufloni, kde žijí až do jara. Stádo vždy vede starší vůdčí muflonice, berani jdou vždy na konci stáda. Mufloní zvěř má výborný zrak i čich, je velmi plachá a ostražitá, obratně skáče a rychle běhá. V terénu se stádo pohybuje dost hlučně a při nebezpečí se mufloni ozývají varovným hvizdem, který je podobný kýchnutí.

 

Po úspěšném říjném aktu, který probíhá v listopadu a prosinci, je muflonka těžká 21-22 týdnů. Začátkem jara klade zpravidla 1-2 muflončata. Ta dosahují dospělosti ve druhém roce života. 

 

Více informací o Muflonovi se můžete dozvědět ZDE

banner right
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte. Rozumím