banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Tipy pro vás

V přírodě probíhá vrhání mláďat u Jezevců

V přírodě probíhá vrhání mláďat u Jezevců

V přírodě nyní probíhá vrhání mláďat u Jezevce lesního.

Po úspěšném chrutí, které ptobíhá od jara do léta, je u březí jezevčice dlouhá doba utajené březosti.

Na přelomu února a března Jezevčice vrhá v brlohu 3-5 mláďat "jezevčat".

Jezevec žije v celé Evropě v lesnatých oblastech od nadmořské výšky 700 m. V horách ho lze potkat i ve výšce 2 000 m. Miluje listnaté nebo smíšené lesy, kde upřednostňuje okraje lesů, remízky s houštinami sousedící s pastvinami a poli. Často se usadí i v sadech a parcích s křovinatým podrostem. To však jen v tom případě, že si tam může vyhrabat doupě. Vyhýbá se mokrým lužním lesům a rovinatým nezalesněným oblastem. 

Historie lovu jezevce není nikterak bohatá. Byl loven převážně pro svoji lahodnou zvěřinu, kůži a sádlo. Zvěřina jezevce musela být pouze z mladého kusu. U sádla převažoval lov ztučnělého jezevce připraveného na zimní spánek. Kůže nikdy nebyla zpracovávána na kožešinu, ale pouze na ozdobu loveckých brašen. Jezevec byl chytán jak do sítí tak do speciálních nášlapných želez.   

 

Více informací o Jezevci si můžete přečíst ZDE. 

 

Ilustrační foto: fotobanka - samphotostock.cz

banner right
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte. Rozumím