banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Tipy pro vás

Ondatra pižmová není naší původní zvěří

Ondatra pižmová není naší původní zvěří

Ondatra pižmová není naší původní zvěří. Původní domovinou této zvěře je Severní Amerika, kde se o hojnosti jejího výskytu mluví už v dobách dávné historie. To dokazuje i obliba jejího lovu u tamějších obyvatel. Indiáni lovili ondatru převážně pro maso. Nepůvodní obyvatelé nejevili o lov nikterak zájem. Zvíře jim připomínalo jakýsi druh přerostlé myši a takové zvíře nikdo jíst nechtěl. 

O její vysazení v Čechách se zasloužil šlechtický rod Colloredo-Mansfeld v roce 1905 na svém panství, rybníce ve Staré huti u Dobříše. Prvotně se jednalo o vysazení 10 párů. Nikdo asi v té době nepředpokládal, že se u nás bude ondatře tak dařit a začne se rychle množit a šířit po celé zemi. Z celé introdukce byla široká veřejnost spíše zarmoucena, hlavně rybniční hospodáři. Proto se ani nedochovaly věrohodné informace o přesných počtech a lokalitách vysazení. Z dochovaných dopisů místního loveckého personálu je patrné, že za vysazení ondatry v Čechách stála iniciativa firmy Hagenbeck, která ondatry na Dobříš dodala. V dopise hajného Rozsypala, bratra tehdejšího panského kočího se píše, že hraběnka Yvona Colloredo-Mansfeld na hrázi rybník nechala vysypat bednu, v níž bylo 5 živých ondater a 1 uhynulá. Vysazeno jich tedy bylo pouze 5. Další kusy měli být vysazeny v zámeckém parku v Opočně.

Nově vysazené zvíře nebylo samozřejmě ochuzeno o domácí terminologii. Tak se může v knihách s ondatrou setkat jako s bobříkem bahennímbobříkem pižmovýmkrysou pižmovoudlakošem. Uvedené názvy jsou spíše úsměvné, jelikož ondatra nemá s bobrem ani myší nic společného.

Ondatra se vesele šířila dál našim územím a dokonce se ukázala jako výborný zdroj kožešiny. V počátku nebyla lovnou zvěří a to vadilo zejména řediteli panství Lnáře panu Theodoru Mokrému. Ten neustále napadal rychle množící se zvíře v odborné literatuře a prohlašoval ondatru za největšího škůdce zavlečeného do Evropy.

Vlivem dopadů hospodářské krize v roce 1929 se začíná objevovat nová profese – Myšař. To byl člověk chytající ondatry, které nebyly hájeny lesním ani rybničním zákonem. Tento stav se samozřejmě mysliveckému personálu nelíbil. V honitbách se beztrestně pohybovali cizí lidé a lovili ondatru. Řešení se dočkali až v roce 1962, kdy došlo k novelizaci Zákona o myslivosti a ondatra byl zařazena mezi lovnou zvěř s dobou hájení od 16.4 do 30.9. Definice zákona však byla dosti přísná. Ondatří kožich nesměl být poničen lovem a tak se nesměla ondatra střílet ani chytat do želet. Jediné možné způsoby lovu byly chytání do sítí a vrší

S profesí myšaře se už nejednalo o kdejaký lidový lov, což dokazuje myšařova výstroj a výzbroj – síťka a píchací hůl. Tímto způsobem byly ondatry loveny v počtech tisíce kusů. V roce 1983 se na jihočeských rybnících objevil u vodního ptactva Botulismus. O prokázání botulismu u ondater není zmínek, možná někde v odborných literaturách. Fakt je ale ten, že od uvedené doby šli početní stavy ondatry rapidně dolů. V dnešní době již nejsou ondatry masivně hubeny. Mají v naší přírodě své místo a to hlavně díky svým užitkovým vlastnostem.

 

 

 

ZDROJ:

Andreska A., Andresková E.: Tisíc let myslivosti

Rakušan C. a kolektiv – Myslivecký slovník naučný

Kovařík J., Rakušan C. – Myslivecká mluva

 

Foto: Leszek Madzia

www.prirodainfo.cz

banner right