banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Tipy pro vás

Doba lovu Kuny lesní a Kuny skalní od 1.11. do 28.2.

Doba lovu Kuny lesní a Kuny skalní od 1.11. do 28.2.

Doba lovu Kuny lesní a Kuny skalní je unás v ČR stanovena Vyhláškou Ministerstva zemědělství č. 343/2015 Sb., č. 480/2002 Sb. a č. 403/2013 Sb.

na období 1.11. - 28.02. 

 

 

Kuna lesní byla vždy lovena pro svoji vzácnou kožešinu. Již v dobách předhusitských byl znám veliký zájem šlechty o slušivé oblečení a tehdejší módní doplňky. Kožešina kuny lesní byla a dodnes je nejkvalitnější v zimním období. V tu dobu se také kuny nejvíce lovily. Zpočátku se jednalo o lov pomocí stromových tluček. To byla zařízení umístěna mezi stromy cca 1,5m nad zemí. Jednalo se o jednoduchý mechanismus s podlahou a padací částí se spouští. Dále historie pojednává o zemních tlučkách, okách se spouštěcím mechanismem a sklopných truhlících, ty se líčily na zemních ochozech kun.  

Kuna skalní osídluje otevřené křovinaté a skalnaté oblasti a stavby blízko osad a vesnic. Souvislým lesním komplexům se vyhýbá. Žije samotářsky. Oproti kuně lesní je kratší, měří cca 45 cm, ale je robusnější. Dosahuje hmotnosti až 2 kg. Srst má šedohnědou, skvrna na hrdle je bílá nebo jen slabě do žluta, dolů se vidlicově rozdvojuje a sahá až na vnitřní stranu předních nohou. Okraje uší má bílé a špičku čenichu růžově zbarvenou. Ocas je tenčí, méně osrstěný, na konci mírně zašpičatělý a tmavší. Tlapky na nohou jsou osrstěné jen slabě, takže ve stopě vynikají i bříška chodidel. Ostré drápy na prstech jí umožňují šplhání i po zdánlivě hladkých skalách. Po zemi se pohybuje krátkými skoky. Kuna skalní se přes den ukrývá ve skalních dutinách, v kupách dřeva, ve stozích a stodolách, ale i v obytných budovách. Na lov vychází za soumraku a při nočním lovu způsobuje značný hluk.

 

 

Ilustrační foto: Pavel Prašivka

banner right
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte. Rozumím