banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Etika a historie myslivosti

Hrad Bítov a jeho rozsáhlá sbírka trofejí

Hrad Bítov a jeho rozsáhlá sbírka trofejí

Sbírky trofejí na hradě Bítově pocházejí z období, kdy hrad vlastnili Daunové. Hrad jim patřil od roku 1755 do roku 1904. Zasloužili se o jeho rozsáhlou novogotickou přestavbu. Zejména František hrabě Daun, který sám pracoval na tvorbě projektů a realizaci celé přestavby. Na dokončení pak pokračoval jeho syn Jindřich Daun. Nejznámější postavou rodu byl maršál Leopold Josef hrabě Daun – kníže Teanský ve službách Marie Terezie, držitel Zlatého rouna.

Z období jejich pobytu na hradě se zde dochovala sbírka vycpaných zvířat s velkým množstvím trofejí. Je zde zastoupena jak domácí zvěř (savci, draví a vodní ptáci), tak také trofeje z paroží, kel nosorožce atd.. Františkovi bratři Otakar a Vladimír hodně cestovali po celém světě a krom jiného také po Jižní Americe.

Ze svých cest dovezli na hrad mnoho trofejí i cizokrajných zvířat jako tygra, lvici, hlavu lva,  levharta, hroznýše a krajtu v délce 4-5 metrů, mláďata krokodýlů, paroží Jelence virginského, zbraně pilouna, různé druhy paroží od antilop, buvola, buvolců a dalších.  Jsou zde také vycpaniny medvědů, hlavy srnců, koní, kance, dále jsou zde vycpaniny lišek, zajíců, tchořů, vydry, jezevců, kun velké množství tetřevů. Vzácná je zejména sbírka kolibříků a sbírka můr a motýlů.

 

Více informací se můžete dozvědět zde

banner right