banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Etika a historie myslivosti

Trofeje na hradě Bítov

Trofeje na hradě Bítov

Na tradici shromažďování sbírky trofejí na hradě pak navázal velkou měrou baron Georg Haas a jeho manželka Olga. Jejich syn Jiří Julius Haas, na Bítově od r. 1921, kdy se zde usadil natrvalo, pořádal každoročně od poloviny dubna oblíbené hony, nechyběly ani hony na lišku.

Zval na ně velikou společnost a také svoji matku, která měla hony ve velké oblibě a byla skvělým střelcem. Pořádání honů bylo v té době velkou událostí a velice oblíbenou zábavou zajišťující společenskou prestyž pořádajícího šlechtice.

Obr. 1: Baron Jiří Haas a lvice

Baronka Olga

Baronka se honů zúčastňovala dvakrát do roka.  Zůstalo po ní na hradě kolem 200 ks trofejí jelenů, daňků, muflonů, srnců, které jsou umístěny na dřevěných destičkách s popisem místa a rokem ulovení.

Obr. 2: Baronka Olga Hasoová

  • Její syn baron Jiří však zabíjení a kruté štvanice těžce snášel a střelecky se honů neúčastnil. Staral se spíše o zábavu a občerstvení. Před každým honem musel zaslat na krajský úřad do Znojma hlášení se seznamem pozvaných osob.

 

Obr. 3: Jiří Haas za I. světové války

Stručná historie rodu Haasů

Georg Haas spolumajitel porcelánky Haas a Czjzek ve Slavkově u Karlových Var zakoupil hrad Bítov v roce 1912 pro svého syna Jiřího Julia Haase. Oženil se r. 1876 s Olgou Ludmilou Dannenbergovou (12. 9. 1856 v Žitavě v Sasku - 17. 6. 1942 v Mostově).

Dannenbergové byli evangelická rodina pocházející z Berlína. Baronka byla dcerou obchodníka Jana Karla Julia Dannenberga, komerčního rady.

Po přesídlení do Hirschfeldu u Žitavy zde založil tkalcovnu. Její matka Augusta Rozalie Hertzschová pocházela z Meerane.

Olga donutila Georga koupit zámek Mostov. V té době bylo v oblibě obchodníků a průmyslníků nakupování šlechtických sídel, ale i titulů pro zvýšení rodinné prestiže.

  • Georg Haas na její popud tedy podal žádost na císařský dvůr ve Vídni o přidělení hraběcího titulu. Dne 6. 10. 1899 byl pak povýšen do šlechtického stavu s predikátem von Hasenfels.

K titulu mu pomohl sám císař Josef I. a stálo ho to 80.000,- korun. V roce 1912 pak ke svému zámku Mostov zakoupil ještě hrad Bítov od prince Františka Radziwilla  za 2,83 mil korun pro svého syna Jiřího Julia.

Georg Haas umírá r. 1914. Jiří Julius Haas měl na hrad nastoupit jako jeho nový majitel, ale začíná světová válka a Jiří odchází na frontu.

Vrací se v roce 1921 v 35 letech jako starý mládenec. Už v té době měl dlouhé spory s matkou pro svou výstřednost a rozmařilost rakouského důstojníka. Proto na něj matka nenechala přepsat žádný majetek, ale dostával pouze bohatou apanáž.

Bc. Jan Binder - kastelán

Národní památkový ústav

územní památková správa Kroměříž 

Státní hrad Bítov

bitov@npu.cz

+420 515294622, +420515294736

www.hradbitov.cz

banner right