banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Kynolog radí

Starého psa už novým kouskům nenaučíte, část 7

Starého psa už novým kouskům nenaučíte, část 7

V minulé části jste se seznámili s postupem při aklimatizaci štěňátka v novém domově a obeznámením s novým prostředím.

V dnešní části se dočtete, že pokud psovi nebudou již od štěňátka určené hranice, později by svým jednáním a požadavky mohl ovládat celou domácnost. Je totiž mnohem snazší zabránit štěňátku v nevhodném chování, než zbavit dospělého psa špatných návyků. Jedním z takových je kousání čehokoliv.

Co nechceme, netrpíme

Pes, jemuž nebyla věnována náležitá pozornost a výchovná péče, se nakonec může svým majitelům stát nepohodlným.

Náš jezevčík chce být přirozeně účasten každé události v domácnosti, ne vždy je ale jeho aktivní účast žádoucí. Někdy to může být hodně nepříjemné. Pes, který není výchovou odkázán do patřičných mezí, by se brzy mohl cítit pánem situace a svým jednáním, návyky, požadavky ovládat celou domácnost, jejíž členové se pak dostávají do svízelné pozice.

Ale také skromnější pejsek, kterému na nějakém svém dominantním postavení až tak nezáleží, se dokáže chovat velmi nespolečensky. Chce být u všeho, chodí od jednoho k druhému, předními tlapkami se opře o kolena sedících a žebroní, aby se mu věnovali či mu dali nějakou tu dobrotu. Aby ho pokládali za plnoprávného společníka.

Nejlepším řešením obvyklých štěněcích problémů je včasné potlačení nevhodného chování v samotném počátku. Běžně užívané úsloví, že starého psa novým kouskům nenaučíš sice nemusí být doslova pravdivé, ale něco na něm určitě je. Je totiž mnohem snažší zabránit malému štěněti v nevhodném chování než zbavit dospělého psa špatných návyků.

Mezi nežádoucí návyky psů patří například oštipování. Jakmile štěňatům začnou růst zuby, cítí potřebu kousat cokoliv vhodnému i nevhodného.

Třeba vaše prsty, ruce, vlasy nebo oblečení, noviny, knihy, boty  apod. Toto počínání musíte zarazit během pár vtěřin, jinak pocítíte, jak ostré štěněcí zoubky jsou. Chcete-li štěně odradit, přísně řekněte „Fuj!“

Můžete to i několikrát zopakovat, aby tento důležitý povel náležitě pochopilo. Místo prstů mu pak nabídněte žvýkací hračku.

Nedovolte svému jezevčíkovi žvýkat, natož trhat žádné jiné předměty, neboť byste se mohli dočkat hodně nemilých překvapení. Já jsem takovouto svou nedůslednost, byť ne u jezevčíka, ale německého dlouhosrstého ohaře Bena,  poznal před lety, když mi zlikvidoval část myslivecké knihovny a některé z titulů během mé nepřítomnosti přeměnil na hromadu drobných papírků… 

V další části o "neporazitelném psovi" se dozvíte, že jedním z dalších nežádoucích návyků psů je vyskakování na zařízení v bytě a také způsob, jak jednat již v zárodku takového počínání.

28.08.2015
PhDr. Oldřich Koudelka
Zpět
banner right