banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Kynolog radí

"Neporazitelný pes" Jezevčík 4. část

O nárocích jezevčíka na svého majitele jsme si psali v předchozí části. Ta dnešní nám přinese pár rad, které nám pomohou při výběru toho správného chovatele, který nám umí dodat opravdu kvalitní štěňátko. Nejen správný výběr chovatele je důležitý, ale i naše samotná příprava na příchod nového člena domácnosti má své opodstatnění.

Jak si pořídit jezevčíka?

Když jste se rozhodli, že jezevčík je právě ten ideální pes pro vás a nabyli jste přesvědčení, že to jste právě vy, kteří jste těmi ideálními majiteli, čeká vás velice důležitý krok, a to vybrat si ve svém okolí někoho z chovatelů, kdo má dobrou pověst, zkušenosti a je v kynologické, resp. myslivecké veřejnosti znám vynikající etikou chovu psů. Tento krok v žádném případě nepodceňujte, zvláště pokud s chovem začínáte.

Nestyďte se za mnoho otázek a pochybností a když se vás chovatel bude při nákupu štěněte vyptávat na řadu osobních, často až intimních údajů z vašeho bytí, nebuďte uraženi. Takový chovatel se jen chce ujistit, zda jste správnými páníčky pro jeho štěně, jaké máte opravdové možnosti chovat psa, zda nejde jen o okamžitý rozmar, ale také vám zajistí snadnější pochopení povahy vašeho budoucího čtyřnohého kamaráda, prodá pejska za slušnou, odpovídající cenu a pokud to neudělá, zřejmě vás za vhodného a spolehlivého majitele nepovažuje. Říká se, že dobrý chovatel s dobrou pověstí vás nikdy nenechá ve štychu a třeba i vezme své štěně zpět, pokud je nebudete moci ze závažných důvodů mít nebo zjistíte, že to není ten správný pes pro vaše záměry.

Více informací se můžete dozvědět zde.

 

 

PhDr. Oldřich Koudelka

banner right