banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Kynolog radí

Seriál: Jezevčík - neporazitelný pes, část 4.

Seriál: Jezevčík - neporazitelný pes, část 4.

O nárocích jezevčíka na svého majitele jsme si psali v předchozí části. Ta dnešní nám přinese pár rad, které nám pomohou při výběru toho správného chovatele, který nám umí dodat opravdu kvalitní štěňátko. Nejen správný výběr chovatele je důležitý, ale i naše samotná příprava na příchod nového člena domácnosti má své opodstatnění.

Jak si pořídit jezevčíka?

Když jste se rozhodli, že jezevčík je právě ten ideální pes pro vás a nabyli jste přesvědčení, že to jste právě vy, kteří jste těmi ideálními majiteli, čeká vás velice důležitý krok, a to vybrat si ve svém okolí někoho z chovatelů, kdo má dobrou pověst, zkušenosti a je v kynologické, resp. myslivecké veřejnosti znám vynikající etikou chovu psů. Tento krok v žádném případě nepodceňujte, zvláště pokud s chovem začínáte.

Nestyďte se za mnoho otázek a pochybností a když se vás chovatel bude při nákupu štěněte vyptávat na řadu osobních, často až intimních údajů z vašeho bytí, nebuďte uraženi. Takový chovatel se jen chce ujistit, zda jste správnými páníčky pro jeho štěně, jaké máte opravdové možnosti chovat psa, zda nejde jen o okamžitý rozmar, ale také vám zajistí snadnější pochopení povahy vašeho budoucího čtyřnohého kamaráda, prodá pejska za slušnou, odpovídající cenu a pokud to neudělá, zřejmě vás za vhodného a spolehlivého majitele nepovažuje. Říká se, že dobrý chovatel s dobrou pověstí vás nikdy nenechá ve štychu a třeba i vezme své štěně zpět, pokud je nebudete moci ze závažných důvodů mít nebo zjistíte, že to není ten správný pes pro vaše záměry.

Z vlastní praxe mohu říci, a jsem o tom bytostně přesvědčen, že většina chovatelů jezevčíků je natolik citově zaujatá svým plemenem, dobře se o ně všestranně stará a v běhu času zkvalitňuje všechny dostupné metody chovu a výcviku, že s nalezením poradce při koupi i prvních chovatelských krůčcích, nebudete mít zásadnější problém.

Příprava na příchod nového člena rodiny

Když taková potíž přece jen nastane, je to zpravidla jen váš osobní problém. Proto je opravdu nejlepší, když se předem naučíte všechno, co je třeba připravit pro příchod štěněte do vaší domácnosti, neboť to bude ku prospěchu pro obě strany. Nejlépe je předem se informovat o všem, co musíte vědět, co máte čekat a jak zacházet s rostoucím jezevčíčkem. Především je třeba, aby se každý v rodině podílel na jeho výchově. V očekávání příchodu rozkošného štěněte rodina často hýří množstvím slibů, kdo, co a jak bude dělat, kdo bude krmit, kdo bude venčit, kdo si bude hrát, ale až přijde na věc, všichni na sliby zapomenou! Musíte proto nastolit režim, aby každý dodržoval své povinnosti. Rozhodně jich nebude málo!

Přísný, ale milý režim je výhodný pro majitele i jezevčíka

Máme-li svého psa opravdu rádi, buďte na něj od počátku společného soužití hodní, ale důsledně přísní a přivykejme ho chování jaké není na obtíž okolí. Za tu přísnost, za sebenáročnější požadavky je pejsek svému pánovi vždy vděčnější než za pocit, že může činit, co se mu zlíbí, ale přitom vědět, že se s ním páníček dost nezabývá a nevěnuje mu takovou pozornost, jakou by si rád vysloužil.

Ostatně smyslem jeho života je sloužit svému pánovi a udělat pro něj všechno, co mu vidí na očích, přesto, že to někdy tak idylicky nevypadá. Náš Lukášek by zajisté mohl vyprávět o tom, že čím je výchova a výcvik náročnější, tím ochotněji plní nacvičené povely a rozkazy, tím větší radost má ze společné práce, her i odpočinku Má-li váš jezevčík pocit, že ho potřebujete, že je pro vás užitečný, že jste jeho milým partnerem a kamarádem, necítí potřebu jakkoliv se negativně předvádět. Pomozte mu tedy již v útlém věku štěněte s cílevědomým vypěstováním správných a nedopusťte rozvinutí špatných návyků.

O tom, jak se chovat při převozu štěňátka a jeho první noci nám přinesou následující části.

09.07.2015
PhDr. Oldřich Koudelka
Zpět
banner right