banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Etika a historie myslivosti

Seznamte se: profesor Josef Hromas, 2. část

Seznamte se: profesor Josef Hromas, 2. část

V první části jsme vás seznámili s mládím a studiem profesora Hromase. Také jsme se podívali na jeho ranou vědeckou činnost a stručně zdokumentovali jeho cesty po světě. V této části si uděláme stručný přehled jeho publikovaných prací a prestižních ocenění.

Zanechal nám rozsáhlou sbírku prací

Je logické, že Josef Hromas byl zván k mnoha odborným konzultacím, expertizám, a že byl obecně uznávaným mysliveckým odborníkem i soudním znalcem pro myslivost. Nejen pro jeho chápavý přístup k odborným i soukromým problémům, nejen pro jeho optimistické životní postoje, s nimiž dokázal reagovat i na mnohdy „neřešitelné“ problémy, ale především pro svůj originální pozitivistický, filozofický přístup k životu, vysokou náročnost při zkouškách i při řešení jiných otázek. O jeho přednáškách, okořeněných nefalšovanou mysliveckou latinou, se vyprávějí neuvěřitelné historky. 

Josef  Hromas byl iniciátorem oficiálního uznání oboru myslivost coby oboru doktorandského studia. Stál u zrodu samostatného Ústavu myslivosti na Lesnické a dřevařské fakultě Mendelovy univerzity v Brně. Byl dlouholetým soudním znalcem pro obor myslivost. Byl autorem přibližně dvou stovek původních vědeckých prací, tří stovek populárně odborných sdělení, autorem pěti desítek knih a skript, čtyřicítky projektů a pěti desítek závěrečných zpráv.

Monografie profesora Hromase:

  • Soubor právních předpisů o myslivosti, myslivecké plánování a výkaznictví (1973),
  • Lovecké trofeje českých zemí (1974),
  • Posuzování věku živé a ulovené zvěře užitkové (1979),
  • Přehlídky, hodnocení a úprava trofejí (1980),
  • Myslivecká zařízení v honitbách (1986),
  • Myslivost (1987),
  • Nejsilnější trofeje na světě (1990),
  • Hodnocení a přehled trofejí z českých zemí (1993),
  • Nejsilnější světové trofeje - Die stärksten Trophäen der Welt (1998),
  • Dřeviny pro včely a zvěř (2000),
  • Hodnocení trofejí (2000), či
  • Myslivost (2000 a 2008).

Aktivně se zúčastnil více než stovky vědeckých konferencí. Z uvedeného vyplývá, že svou přednáškovou a publikační činností významně přispěl k šíření moderních poznatků o myslivosti mezi naší, ale i zahraniční mysliveckou i laickou veřejností.

Svým charismem a skromností oslňoval mnoho kolegů

Pro profesora Hromase bylo vždy charakteristické, že díky svým mimořádně kladným povahovým rysům kolem sebe vždy dokázal shromáždit dostatek pracovitých odborníků, s nimiž na základě věcné a odborné argumentace dokázal vyřešit nejeden myslivecký, pedagogický, organizační i ryze lidský problém. Charakteristická pro něj rovněž byla koncepčnost a dlouholetý nadhled nad momentálními problémy. Jeho trvale optimistická nálada byla toho odrazem, nebo snad, možná příčinou…

Profesor miloval Slovensko a především jeho hory. Rád tam zajížděl nejen lovit, ale i jen tak, poznávat krásy přírody a dobrosrdečnost lidí. Samozřejmě sem jezdil i pracovně, přednášet, hodnotit trofeje, setkávat se se slovenskými mysliveckými odborníky, pedagogy, ale i prostými myslivci, mezi kterými měl množství celoživotních přátel. Pravidelně býval hostem Dnů sv. Huberta ve Svätom Antone.

Svou práci stále považoval za nedokončenou. Nicméně mnohokrát byla oceněna nejvyššími mysliveckými vyznamenáními i řády domácími i partnerských mysliveckých organizací v zahraničí. Za svůj osobní vklad a příkladný přístup k tvorbě univerzitních sbírkových fondů převzal v roce 1996 v Kapském Městě pamětní medaili Mezinárodní rady pro myslivost a ochranu zvěře CIC. Byl nositelem Čestného mysliveckého řádu ČMMJ z roku 1995, Umělecké ceny ČMMJ z roku 1998, pamětní medaile Ministerstva zemědělství České republiky Za celoživotní zásluhy o myslivost z roku 2002 a Uznání ministra zemědělství České republiky za zásluhy a významný přínos české myslivosti s pamětním loveckým tesákem z roku 2012.

Jeho pestrá životní, lesnická, vědecká, pedagogická i myslivecká dráha byla zobrazena formou knižního rozhovoru v reprezentační publikaci nazvané Všechny moje hlasy... (2009).

Legendární profesor Josef Hromas zemřel 12. června 2012 v Brně.

Zdroj foto: autor

24.02.2016
PhDr. Oldřich Koudelka
Zpět
banner right