banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Etika a historie myslivosti

Seznamte se: Profesor Josef Hromas

Seznamte se: Profesor Josef Hromas

Nadnárodní profesor by se dožil začátkem tohoto roku osmdesátky

Kdo z domácích, ale i slovenských, evropských dokonce i světových myslivců by neznal osobnost profesora  Ing. et Ing. h.c. Josefa Hromase, CSc. S věčně usměvavým optimistou si výuku myslivosti na brněnské Lesnické a dřevařské fakultě Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity spojilo hned několik generací jejích absolventů. Ti, kteří jej nepoznali z jeho celoživotního pedagogického a vědeckého působiště, mají profesora zapsaného v mysli minimálně jako nejvýraznější postavu československé, resp. české stavovské myslivecké organizace v posledních desetiletích dvacátého a prvním desetiletí jednadvacátého století. Bez nadsázky se dá napsat, že byl osobností mimořádného kalibru. Osobností nadnárodní, evropskou. Profesor Josef Hromas se narodil před osmdesáti lety, 24. ledna 1935 v Malé Chuchli, dnes součásti české metropole Prahy.

Vztah k myslivosti ho poznamenal na celý život

Jeho rodinné zázemí ho poznamenalo láskou k přírodě, zvěři a tudíž i k myslivosti. Po ukončení základní školy se dva roky učil lesníkem v Březině u Rokycan a na Žďákově u Orlíku. Poté nastoupil studium na Střední lesnické škole v Písku, odkud v roce 1952 přešel na Střední lesnickou školu v Hranicích, kde v roce 1955 s vyznamenáním odmaturoval. O pět let později zakončil studia na Lesnické fakultě tehdejší Vysoké školy zemědělské v Brně. Zde již od počátku prosince devětapadesátého roku působil jako asistent Ústavu myslivosti

Po vojně se vrátil na fakultu, kde pracoval jako odborný asistent. V roce 1972 obhájil dizertační práci. V roce 1981 byl jmenován docentem a v devadesátém roce profesorem. Od konce šedesátých let se věnoval aktivně práci v Českém mysliveckém svazu, od roku 1983 byl členem jeho ústředního výboru. Na sjezdu Českého mysliveckého svazu v roce 1990 byl zvolen jeho předsedou a tuto funkci vykonával více než patnáct let. Na třetím sjezdu Českomoravské myslivecké jednoty v roce 2006 byl jmenován čestným předsedou této organizace.

Z četných aktivit profesora Josefa Hromase nelze opomenout funkci místopředsedy Mezinárodní rady pro myslivost a ochranu zvěře CIC (Congres International de la Chasse de la conservation du Gibler), funkci místopředsedy komise CIC pro výstavy a trofeje, členství ve správní radě Evropské federace mysliveckých svazů FACE (Fédération des Associations de Chasseurs de ľ Union Europa) či funkci předsedy a později člena ústřední hodnotitelské komise.

Procestoval polovinu světa, přesto miloval Slovensko

Profesor Hromas absolvoval za půl století své pedagogické činnosti řadu studijních a pracovních pobytů v zahraničí. Navštívil státy bývalého Sovětského svazu, Polsko, Maďarsko, Bulharsko, Finsko, Německo, Rakousko, Španělsko, Anglie, Itálie, Francie, Řecko, Belgie, Švédsko, Jihoafrickou republiku, Maroko, Monako, Portugalsko, Skotsko, Rumunsko, Spojené arabské emiráty a další země.

Z každé cesty přinášel množství odborných i obecně lidských a kulturních poznatků, se kterými seznamoval své posluchače ve škole, ale i loveckou veřejnost prostřednictvím své bohaté publikační činnosti.

Avšak nejvíce miloval Slovensko, především hory. Rád tam chodil nejen lovit, ale i poznávat krásy přírody a dobrosrdečnost lidí. Samozřejmě na Slovensko jezdil i pracovně - přednášet, hodnotit trofeje, setkávat se se slovenskými loveckými odborníky, pedagogy, ale i obyčejnými lidmi, mezi kterými měl množství celoživotních přátel. Pravidelně býval hostem na dnech sv. Huberta ve Svatém Antonu.

V následující části vám přineseme stručný přehled prací profesora Hromase a seznam ocenění za jeho celoživotní práci, kterou se dostal do povědomí myslivecké veřejnosti v Čechách i v zahraničí.

Zdroj foto: autor

17.02.2016
PhDr. Oldřich Koudelka
Zpět
banner right