banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Etika a historie myslivosti

Sesbírali zbraně nevyčíslitelné hodnoty

Sesbírali zbraně nevyčíslitelné hodnoty

V loveckém zámku Ohrada ležícím nedaleko Munického rybníka se nacházejí nejrůznější lovecké trofeje a zejména lovecké zbraně nevyčíslitelné hodnoty. Zajímavostí je také kaple sv. Eustacha, kterou museli postavit na jiném místě, protože tehdejší úřady neschválily přeložení cesty.

Tato kaple měla podle dochovaných architektonických plánů stát u jižního křídla zámku tam, kde nyní vede cesta k rybníku Bezdrev. Přeložka cesty však nebyla někdejšími úřady schváleno, proto byla kaple nakonec realizována v prvním poschodí zámku. Strop kaple sv. Eustache s motivem Svaté Trojice vymaloval v roce 1715 Georg Werle. Oltář svatého Huberta pak po stejném autorovi dokončil v roce 1720 Johannes André. Mimo jiné na něm domaloval Schwarzenberský erb. Autorem oltářního obrazu je vlámský malíř Pieter van Roy.

 

Kaple sv. Eustache, foto: Muzeum Ohrada

 

Freska na stropě září barvami již tři století

Ústředním interiérem zámecké budovy je hlavní sál, zdobený bohatou stropní freskou, kterou na náměty antické bajky o bohyni Artemis vytvořil v roce 1715 vídeňský malíř Georg Werle. Ačkoliv nebyla dosud restaurována, přesto stále září pestrými barvami. Štuky dělal Franz Carobbio, krby Oldřich Mánes. K bohaté výzdobě interiérů přispěl i skotský malíř Johann Georg Hamilton. Namaloval sérii velkých obrazů s loveckou tématikou, které ve většině případů znázorňovaly štvanice. Převážnou část pláten si však někdejší majitel zámku odvezl v roce 1938 za hranice.

Stropní malba v jídelním sále mysliveckého zámku Ohrada, foto: Jitka Erbanová

Lovecké muzeum jedno z nejstarších v Evropě

Své původní poslání plnil zámek Ohrada téměř sto třicet let. Za tu dobu zde byly shromážděny nejrůznější sbírky, především četné lovecké trofeje a zejména lovecké zbraně nevyčíslitelné hodnoty. Z iniciativy myslivce, lesního adjunkta a preparátora Václava Špatného, bratra zakladatele slovenského mysliveckého písemnictví Františka Špatného, byl v polovině devatenáctého století na Ohradě založen zoologický kabinet, který byl v roce 1842 změněn na Lesní a lovecké, později Lesnické a lovecké muzeum, druhé nejstarší v Čechách, jedno z nejstarších v Evropě. Starší bylo pouze pražské Národní muzeum, založené v roce 1818.

Založili zoologickou zahradu

Špatného zoologické i organizátorské aktivity plně podporoval tehdejší majitel panství Jan Adolf II. a slavnostní otevření se konalo 15. října 1842. Kuriozitou se pak stalo založení zoologické zahrady v roce 1937, kde byla umístěna zejména domácí a evropská zvěř. O vznik ZOO se zasloužil dr. Adolf Schwarzenberg a jeho manželka.

V třetí části se dozvíte více o unikátní sbírce kapitálních jelenů profesora Sallače i to, jaké nejatraktivnější exponáty můžete vidět v muzeu na zámku Ohrada.

16.09.2015
PhDr. Oldřich Koudelka
Zpět
banner right