banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Etika a historie myslivosti

Klub autorů při Českomoravské myslivecké jednotě

Klub autorů při Českomoravské myslivecké jednotě

V předchozí části našeho obsáhlého tématu průřezu loveckou literaturou, jsme se seznámili s autory, kteří se zasloužili o rozmach myslivecké literatury od konce 19. století. V dnešní části si povíme něco o vzniku Klubu autorů při Českomoravské myslivecké jednotě (ČMMJ) a následné spolupráci s Klubem historie slovenského myslivosti.

Klub autorů při ČMMJ - vznik

Výrazným počinem pro rozvoj mysliveckého písemnictví v době globalizace a elektronických médií se stal v roce 2005 podnět svobodného spisovatele, básníka a novináře Oldřicha Koudelky k vzniku Klubu autorů při Českomoravské myslivecké jednotě. Klub ve své činnosti navázal na všechny demokratické umělecké tradice myslivecké literatury a vytváří prostor pro tvorbu nové generace autorů, která ponese štafetu svých početných předchůdců. U mnohých z nich se prolíná tvorba beletristická s odbornou, ale také dramatickou, výtvarnou a dokonce televizní. Současní tvůrci patří rovněž k předním propagátorům myslivosti a činnosti našich mysliveckých organizací na všech úrovních. Klub sdružuje více než čtyři desítky členů a pod jeho hlavičkou každoročně vychází přibližně desítka nových knižních titulů.

Autoři myslivecké beletrie

Ze současných tvůrců myslivecké beletrie jsou bezesporu nejplodnější Ota Bouzek, Vladislav Krop, Jiří Šmotek, Jaroslav Šprongl, Zdeněk Hlaváč, Štěpán Neuwirth, Oldřich Tripes, Pavel Ivan, Vladimír Velický, Jozef Herz, Ivan Kňaze, Jaromír Zumr st., a Oldřich Koudelka, který se současně věnuje i básnické tvorbě s tematikou přírody a zvěře a rediguje literárně historickou přílohu časopisu Myslivost - Myslivecké zábavy. Úspěšně tvoří i tzv. Magazín Myslivosti, více než 200 stránkovou ročenku, převyšující nákladem deseti tisíc jakékoliv knižní produkty současnosti. Uvedení autoři aktivně spolupracují s časopisem Myslivost, někteří se podílejí na tvorbě úspěšného televizního pořadu Tisíc let české myslivosti a na mnoha dalších marketingových a mediálních projektech.

Česko - slovenská autorská spolupráce

Klub autorů zahájil integrační proces ve vztazích ke slovenskému mysliveckému písemnictví, udržování mysliveckých tradic a zvyků, které byly výrazně zpřetrhány v čase rozdělení společného státu. V roce 2010 díky svému zakladateli navázal partnerské kontakty s Klubem histórie slovenského poľovníctva, později Klubem autorů poľovníckej literatúry a někteří autoři, jako například Miron Cerula, Štefan Šramka, Jozef Ferenec, Egon Gočár, Viktor Bilčík, Jozef Herz, Marian Číž, Tomáš Krivjanský a další se stali přímo jeho členy, resp. blízkými spolupracovníky.  

V následující a zároveň poslední části našeho obsáhlého tématu si představíme časopisy v mysliveckém a lesnickém písemnictví.

03.06.2015
PhDr. Oldřich Koudelka
Zpět
banner right