banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Etika a historie myslivosti

Expozice v mysliveckém muzeu v Babicích

Expozice v mysliveckém muzeu v Babicích

Z předchozí části jsme se dozvěděli o vzniku unikátního muzea pro myslivce a pytláky v Babicích u Uherského Hradiště. Jeho vzniku předcházela rozsáhlá přestavba chátrajícího vesnického hospodářského dvora, které bylo kdysi majetkem svobodného mládence Miloše Horáka. Muzeum bylo otevřeno v lednu 2014.

Expozice myslivosti a pytláctví je nejžádanější

Samozřejmě, že nejvíce nás při návštěvě Babického areálu "Na mýtince" zajímala expozice, která je věnována myslivosti a pytláctví.

"Přes celou stěnu této expozice dominuje fototapeta s motivem majestátního hradu Buchlov, historické dominanty zdejšího kraje. Není náhodou, že první část expozice věnovaná tzv."buchlovskému mysliveckému právu", které ukládalo práva a povinnosti ve vztahu k lovu a zvěře a přísně trestalo prohřešky pytláctví , "objasňuje Josef Vranka.

"Za pozornost stojí lovecké stejnokroje, doplňky, zařízení na výrobu munice, písemně i výtvarně zpracované lovecké a pytlácké příběhy, které se v minulosti v oblasti Chřibů odehrály. Bezpochyby každého návštěvníka zaujmou ukázky pytláckých zbraní, jako jsou oka, nášlapná i dotyková železa. Střelné zbraně tu však neuvidíte, jen ve fotografickém připodobění. I přesto, že by byly znehodnoceny a střelby neschopné, zákon i v těchto případech ukládá velmi přísná pravidla konkrétního zabezpečení výstavních prostor a to je pro nás jak ekonomicky, tak i technicky nedostupné," doplnil průvodce.

Preparáty ulovené zvěře z regionu

Vystaveny jsou zde samozřejmě i preparáty a trofeje lovné zvěře z oblasti Chřibů, shozy buchlovských jelenů. Část expozice je věnována péči o zvěř a ochraně životního prostředí. Nechybějí ani ukázky mysliveckých časopisů Stráž myslivosti a Myslivost, stejně jako mysliveckých potřeb všedních dnů, jako jsou dýmky a zdobené poháry, sklenice či talíře a nádobí.

Ostatně jak nám pan Vranka prozradil, do projektu se snaží zapojit i místní základní školu. „Rádi bychom, aby zde pro obě expozice vznikla učebna, jejíž podoba je zatím v počátcích a našich představách. Žádáme Zlínský kraj o grant na environmentální výchovu. Výchova nejmenších dětí až po druhý stupeň by tak mohla probíhat ve specializované učebně, kde by se mládež poutavou formou a přímo v doteku s exponáty seznamovala s historií obce i regionu, stejně jako základy pozitivního vztahu k životnímu prostředí a přírodě.“    

Chov pernaté zvěře

Ve stodole, která je součástí muzea, mohou návštěvníci obdivovat dobové historické zemědělské stroje či povozy. K vidění je i drobné nářadí, které se používalo při práci na poli nebo v lese. „Podařilo se nám sehnat dvě stě let starou ruční mlátičku na obilí a kultivátor na půdu z roku 1850,“ nechal se slyšet myslivecký hospodář.

Naše návštěva v babickém mysliveckém a pytláckém muzeu byla u konce. Rozloučili jsme se s milým průvodcem a popřáli mu hodně zdaru při dalším zvelebování tohoto originálního kulturně společenského a vzdělávacího areálu. A samozřejmě za celou mysliveckou veřejnost a především všechny příznivce našeho portálu rádi přijali pozvání do slováckých Babic Na Mýtinku. Rozhodně to stojí za vidění!  

Foto: www.babice.eu

 

10.02.2016
PhDr. Oldřich Koudelka
Zpět
banner right