banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Etika a historie myslivosti

Unikátní muzeum pytláctví a myslivosti v Babicích

Unikátní muzeum pytláctví a myslivosti v Babicích

Pojďte s námi na návštěvu do slováckého venkovského muzea v Babicích u Uherského Hradiště. Toto venkovské muzeum se pyšní unikátní expozicí, která poodhalí historii a současnost pytláctví. Vývoj a vznik tohoto milého muzea přinášíme v dnešní první části. 

Pan Horák ze slováckých Babic u Uherského Hradiště zemřel v pětasedmdesáti letech v roce 1995 a jelikož neměl žádné dědice ze zákona ani ze závěti, přešla jeho usedlost nazývaná "Na Mýtince" mimo dědické řízení na stát a obec Babice jej od něj dostala coby odúmrť. V tom čase se spíše jednalo o ruinu a jen nepatrná část byla obyvatelná či jinak využitelná. Vyvstala otázka, co s objektem, přilehlými hospodářskými budovami a pozemkem učinit. 

Vznik venkovského mysliveckého muzea v Babicích

"Nejdříve jsme stavení uvedli alespoň trochu do využívatelného stavu a potom objekt společně se stodolou a zahradou začali spravovat naši myslivci, kteří jsou společně s hasiči hlavními nositeli veškerého kulturně společenského dění v obci. Ti následně začali areál Na Mýtince zvelebovat, až se v čísi hlavě zrodila myšlenka vytvořit z něj časem muzeum mysliveckých a pytláckých tradic v lokalitě Chřibů a moravsko-slovenského pomezí, případně muzeum venkovské, s možností využití pro pořádání různých akcí, například oslav narozenin, jubileí, svatby či sousedská posezení. Přitom je nutné zdůraznit, že záchrana původního stavení byla prakticky nemožná, většina totiž sloužila jako chlévy a stáje pro koně, krávy či prasata a zdivo bylo dlouhodobě provlhlé. Z původního hospodářského stavení tedy zůstala pouze jedna štítová stěna. Nová stavba, nesoucí se v prvorepublikovém duchu, ale z venku kopíruje tu původní, jen vnitřní uspořádání je zcela jiné.“ řekl k projektu zdejší myslivecký hospodář Josef Vranka.

Přestavba se uskutečnila díky dotacím

Nejdelší a nejkomplikovanější na celé přestavbě areálu bylo získat odpovídající finanční dotaci z regionálního operačního programu Zlínského kraje a také z Evropských fondů. Rekonstrukce, která si vyžádala částku přibližně čtyři a půl milionu korun, z čehož z obecní kasy zmizel jen necelý milion, byla provedena v rekordním čase, když se s ní započalo v druhé polovině roku 2011. Budova a sousední stodola získala zbrusu novou střechu včetně krovů, třídílná okna byla vyměněna za dobová kastlová a samozřejmě novou omítku. Dvůr byl upraven, srovnán a zatravněn. „Unikátem jsou i nové, řezbářsky zdobené vstupní dveře, jejichž originál je uložen v uherskohradišťském Slováckém muzeu. Replika dveří je k nerozeznání od těch původních z konce devatenáctého století, nejspíše z roku 1880.“ vysvětlil náš průvodce po muzeu, Josef Vranka.

 

Exponáty vybírali odborníci

O výběr muzejních exponátů se postarala odborná pracovní skupina v čele s Jiřím Severinem, etnografem a zakladatelem Muzea lidových pálenic ve Vlčnově a publicistou Jiřím Jilíkem. Na tomto úkolu se však mimo jiné podílel i člen Klubu autorů při Českomoravské myslivecké jednotě František Libosvár a další myslivci a znalci slováckého regionu.

„Shromažďovat jsme je začali ještě v čase, kdy nebyly hotové sádrokartonové  příčky a vnitřní omítky. Hodně nám pomohli myslivci a lidé, kteří vytáhli své vyřazené poklady z půd a sklepů. Někteří nám je věnovali, jiní třeba dlouhodobě zapůjčili. Expozici, kterou jsme slavnostně otevřeli v polovině června, hodláme postupně doplňovat a dělat zajímavější.“ doplnil pan Vranka.

Potom už se před námi otevřela vrata do areálu Na Mýtince. Sluníčko prosvětlovalo prostorný dvůr s obydleným stylovým holubníkem. Před vstupem do interiérů muzea nás správce areálu a myslivecký hospodář MS Cerony Babice v jedné osobě Josef Vranka, jak jinak na Slovácku, počastoval pohárkem skvělé slivovice. S pýchou v hlase nás seznámil nejen s činností mateřského mysliveckého sdružení, ale především se samotným projektem areálu Na Mýtince, jeho postupnou realizací a záměry do budoucnosti. 

„V našem objektu se nachází místnost pro schůzovou činnost myslivců, klubová část se sociálním zázemím, takzvaná černá kuchyně a v přízemí i podkroví jsou samotné expozice, v nichž je aktuálně uloženo téměř pět stovek sbírkových předmětů, často historicky cenných pokladů místního charakteru. Ty ukazují, jak žili lidé do šedesátých let minulého století a odrážejí život lidí na slováckém venkově a konkrétně v Babicích v průběhu významných svátků v roce, a to od Tří králů až do Vánoc. Jsou zde však i exponáty přibližující život v naší partnerské obci, slovenské Bzince pod Javorinou“ řekl nám průvodce. 

V následující části přineseme informace o jednotlivých mysliveckých a pytlácké expozicích. Kromě toho, se dozvíte, jakou zvěř si můžete prohlédnout ve voliérách v blízkosti ovocného sadu.

Foto: www.babice.eu

04.02.2016
PhDr. Oldřich Koudelka
Zpět
banner right