banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Zpravodajství

Zvířatům v Karlovarském kraji pomáhá unikátní sanitka

Zvířatům v Karlovarském kraji pomáhá unikátní sanitka

Dalovice (Karlovarsko) 6. května (ČTK) 

Unikátní sanitkou pro zvířata nově po Karlovarském kraji vyjíždí Petr Prokeš ze záchranné a odchytové služby v Dalovicích. Nákup nového auta a jeho speciálního vybavení pro převoz zraněných nebo agresivních zvířat vyšel zhruba na 70.000 korun. Částku dokázal Prokeš během pár týdnů získat od spřátelených obcí a z darů od veřejnosti.

"Měli jsme už hodně staré auto, rok výroby 1996. Bylo už téměř nepojízdné, skoro až životu nebezpečné. Všechny finanční prostředky jsme ale investovali do rozvoje záchytné stanice. Dostali jsme se tak do problému, že na nové auto peníze nezbývaly. Proto jsme se obrátili s prosbou o finanční podporu na obce, pro které realizujeme odchytové služby, a také na veřejnost," uvedl Prokeš.

Akce měla podle něj "úplně neuvěřitelný úspěch" a 70.000 se sešlo za necelé dva měsíce. Za 40.000 tak pořídil auto, zbylé prostředky postupně investuje do jeho úprav i dalšího vybavení.

Oproti běžnému autu bude zvířecí sanitka vybavena klecí, která v případě převozu agresivního zvířete chrání posádku auta. "Zároveň tam bude úprava taková, že dvěma pohyby půjde klec otevřít, sklopí se zadní sedačky a vedle zvířete na nosítkách může jet člověk, který se o něj stará v průběhu jízdy. Přímo ve vozidle je také rozvod 220 voltů, například pro případ vyproštění uvíznutého zvířete flexou (úhlovou bruskou). Dále například odchytová tyč, velká lékárna, kyslík a tak dále," vyjmenoval.

Zvířecí sanitka je na této úrovni v regionu jedinečnou záležitostí. Podobným vybavením při odchytech nedisponují ani strážníci městské policie. "Odchytáváme samozřejmě v první řadě psy, asistujeme u plošných kastrací koček. Už se nám ale stalo, že jsme vyjížděli například k odchytu hroznýše královského, kozla, pomáhali jsme i při odchytu rysa," řekl Prokeš.

Záchytná stanice, kterou Petr Prokeš a jeho přítelkyně Heda Boháčová provozují, sídlí v nádražní budově v Dalovicích na Karlovarsku. Disponuje celkem dvěma venkovními kotci a třemi místnostmi, z nichž se dvě dají vytápět. Do budoucna plánují i vybudování ošetřovny.

"Odchyty provádíme převážně pro potřeby policie nebo na základě smluvní spolupráce s obcemi v rámci Karlovarského kraje. V záchytné stanici skončí psi na pět až sedm dní, pokud nenajde majitele, putuje do útulku," uvedl Prokeš.

Nyní je v zařízení psů pět, za loňský rok jich místem prošlo víc než pět desítek. Měsíční náklady na provoz stanice a odchytové služby se podle Prokeše pohybují kolem 7000 korun. Za péči o zvířata dostal Petr Prokeš ocenění Křesadlo za dobrovolnickou pomoc.

 

banner right