banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Zpravodajství

Zoologové mají potvrzený výskyt kočky divoké v Bílých Karpatech

Zoologové mají potvrzený výskyt kočky divoké v Bílých Karpatech

Zlín 24. dubna (ČTK) - Zoologové koncem zimy získali snímky kočky divoké v severní části Bílých Karpat na území České republiky. Jde o první novodobý důkaz o přítomnosti této šelmy v tomto pohoří, řekl dnes ČTK mluvčí Hnutí Duha Jan Piňos. Snímky podle něj potvrzují, že se kočka divoká nenápadně vrací do české krajiny.

V posledních letech ji fotopasti ochránců přírody zachytily na Šumavě, v Javorníkách či v Českém lese, zatím však chyběly důkazy o jejím trvalém výskytu či dokonce rozmnožování. Na sérii nových fotografií z Bílých Karpat je však kočka zachycena, jak si nedaleko doupěte brousí drápy nebo se vyhřívá na slunci, což nasvědčuje trvalejšímu výskytu šelmy.

"Pokud se v dalších měsících a letech potvrdí, mohou přírodovědci překreslit západní hranici trvalého výskytu této vzácné šelmy v Karpatech, za kterou byla až doposud pokládána slovenská řeka Váh," uvedl Piňos. Kočka divoká stejně jako vlk, rys či medvěd doplatila na systematické lidské pronásledování a v 19. století z naší krajiny zcela vymizela.

Snímky vzácných vracejících se šelem, ať už jde o šelmy v Bílých Karpatech, vlka na Šumavě nebo rysy a vlky na severu Čech, potvrzují zajímavý fenomén posledního desetiletí - do české krajiny se pomalu vracejí vyhynulé druhy šelem. Pro rozšíření koček divokých bude potřeba vyčlenit vhodně vybraná místa v divoké přírodě. Více starých stromů v lesích, ochrana listnatých lesů a pestřejší krajina pomůže také návratu dalších vzácných druhů zvířat.

V České republice podle odhadů zoologů stabilně žije asi 70 rysů (většina v jihozápadních Čechách a v Beskydech) a jedna vlčí smečka se v roce 2014 usídlila v CHKO Kokořínsko-Máchův kraj. Vlci se objevují i v dalších pohraničních horách, především v Beskydech, aktuálně však fotopast zachytila vlka také na Šumavě. Medvěd bývá každoročně zaznamenáván v Beskydech, v některých letech také v Bílých Karpatech.

Hnutí Duha zahájilo před týdnem projekt, který představí veřejnosti českou divočinu a její význam pro zachování přírodní rozmanitosti i pro člověka. K jeho cílům patří rovněž vyhledání nového území o rozloze asi 1000 hektarů, které by mohlo být v budoucnu ponecháno nerušenému přírodnímu vývoji. Ekologická organizace také nabídne lidem řadu aktivit, kterými mohou prakticky přispět ochraně přírodní rozmanitosti.

   

banner right