banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Zpravodajství

Zástupci obcí i úřadů budou řešit vyhlášení NP Křivoklátsko

Praha 23. února (ČTK) - Zástupci obcí, kraje, ministerstva životního prostředí i dalších institucí na konferenci na středočeském krajském úřadě řešili 19. února vyhlášení Národního parku Křivoklátsko. Hlavní přínos vyhlášení parku by měl kromě ochrany přírody spočívat také v oživení turistického ruchu ve středních Čechách. Zástupce obcí zajímají například otázky výstavby, pohybu obyvatel a režimu myslivosti. Proti vzniku národního parku vznikla před třemi lety i petice, kterou podepsalo asi 14.000 lidí. Středočeští radní odmítli vyhlášení Národního parku Křivoklátsko usnesením v roce 2013.

Návrh zákona o vyhlášení měl být podle dřívějších informací ministerstva životního prostředí hotový letos, ale středočeský hejtman Miloš Petera (ČSSD) na konci loňského roku řekl, že by zákon mohl být připraven nejdříve za dva roky. Kraj chce s obcemi, kterých by se vyhlášení národního parku v části současné chráněné krajinné oblasti týkalo, nejdříve projednat, zda budou s návrhem souhlasit. "Nepůjdeme proti starostům, ale když budou mít zájem, tak přechod na národní park nastartujeme," uvedl tehdy hejtman.

Ministerstvo životního prostředí obhajuje Křivoklátsko jako jedinečnou oblast například díky kombinaci pestrého geologického podloží a rozsáhlého lesního celku pahorkatinné oblasti s vysokým podílem přírodě blízkých lesních porostů, říčního a vrcholového fenoménu. Unikátní je i víc než 80 druhů původních dřevin, které se tam vyskytují. Park by se měl rozprostírat jižně od Křivoklátu podél Berounky. Projekt se týká 102 nejcennějších hektarů půdy, tedy 16 procent nynější chráněné krajinné oblasti, šlo by převážně o lesy.

 

banner right