banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Zpravodajství

Vláda projedná podmínky pro poskytování přímých plateb farmářům

Praha 16. března (ČTK) - Vláda v pondělí projedná nařízení, které stanoví od 1. dubna podmínky pro poskytování přímých plateb zemědělcům. Nově zavádí platbu pro farmáře dodržující postupy příznivé pro klima a životní prostředí, tzv. ozelenění. Na dotaz ČTK to uvedlo ministerstvo zemědělství.  

Cílem nařízení je snížit negativní dopady zemědělské činnosti např. udržováním trvalých travních porostů nebo pěstováním různých druhů plodin na poli. Evropské předpisy umožňují podporovat citlivé sektory, v České republice je to například produkce chmele, brambor, některých druhů ovoce a zeleniny, cukrové řepy nebo chov masných telat. Platbu pro mladé zemědělce může až po dobu pěti let získat podnikatel, který hospodaří na pozemcích s maximální výměrou 90 hektarů. Přímé platby představují dotace v objemu přibližně 23 miliard korun ročně.

Další nařízení, které ministři mají na programu, má umožnit myslivcům rozmístit více odchytových zařízení na odchyt divokých prasat. Dosud bylo možné umístit jedno zařízení na 250 hektarů honitby, podle nového nařízení bude možné nastražit jedno zařízení na 150 hektarů honitby.

Návrh souvisí s novelou zákona o myslivosti, která začne platit od 1. dubna. Novela zakotvuje kompetenci krajských úřadů rozhodovat o poskytnutí dotací na vybrané myslivecké činnosti a zároveň umožňuje úřadům kontrolovat, jestli příjemci dodržují podmínky pro udělení podpory.

 

banner right